Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je danas tradicionalnu ramazansku poruku muslimanima u BiH povodom početka posta u kojoj je istakao da ovaj Ramazan dolazi u vremenu u kojem svi treba da pokažu veći stepen strpljivosti, duhovnog zajedništva i odricanja.

On je istakao da će se zajednički vjerski obredi, koji se obavljaju u džamijama, obavljati u kućama prema preporukama Rijaseta Islamske zajednice i nadležnih organa u BiH.

– Ovih dana vidimo, ma kako to nama teško padalo, da se i planeta Zemlja odmara od nas. Kao što vidimo – i ona može bez nas. Iz toga bi trebalo uzeti pouku za vrijeme koje je pred nama. A Ramazan je dobra prilika da se o svemu razmisli, jer samo čovjek ima potencijala u sebi za dobro i zlo i to je ono što ga razlikuje od drugih vrsta na Zemlji. Samo on može biti i čovjek i nečovjek i Božiji namjesnik na zemlji i tlačitelj na njoj – naveo je Kavazović.

On kaže da se strah lako pretvara u mržnju i gnjev i da zato treba pokazati saosjećanje kako bi nadvladale vjera, nada i ljubav.

– Ramazan dolazi u pravo vrijeme po nas – da osnaži naš duh kako bismo se izborili i sa ovom bolešću. Svima vama u domovini i iseljeništvu želim srećne i blage ramazanske dane i da u njima zaslužite Božiji oprost i milost – poručio je Kavazović.

Izvor: SRNA/RTRS