epa08370922 Croatian citizens enjoy sports activities during the sunset respecting social distance in Zagreb, Croatia, 18 April 2020. Croatian authorities have decided to order the closure of cafes, restaurants and other establishments and all activities like open sports activities, kids play ground and others in a bid to slow down the spread of the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA-EFE/ANTONIO BAT

Sunčeva svjetlost brzo uništava novi koronavirus, sudeći po novoj studiji koju je objavio američki zvaničnik, dajući nadu da bi se širenje virusa moglo usporiti tokom ljeta.

Vilijam Brajan, savjetnik za nauku i tehhnologiju u ministarstvu nacionalne bezbjednosti, izjavio je novinarima u Bijeloj kući da su naučnici koji rade za vladu ustanovili da ultravioletni zraci imaju moćne posljedice po virus.

– Naše najbitnije zapažanje do sada je moćna uloga koju ima sunčeva svjetlost u uništavanju virusa na površinama i u vazduhu. Uočili smo slične efekte i od rasta temperatura i vlažnosti, koji su generalno nepovoljni za virus – kazao je Brajan.

Američki naučnik zaključio je da će ljetni uslovi “stvoriti uslove za smanjenje prisutnosti virusa”.

On je, međutim, upozorio da smanjenje širenja virusa ne znači da će taj patogen biti u potpunosti eliminisan i da se mjere društvenog distanciranja ne mogu u potpunosti ukinuti.

– Bilo bi neodgovorno od nas reći kako smatramo da će ljetno vrijeme u potpunosti i trajno uništiti virus, i da ljudi trebaju ignorisati te preporuke – rekao je Brajan.

Srpskainfo