Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održali su danas, u Banjaluci, sastanak Glavnog koordinacionog tima.

Glavni koordinacioni tim razmatrao je na sastanku predstojeće obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, u novonastaloj situaciji pojave virusa korona u Republici Srpskoj.

Istaknuto je da će, u nedjelju, 26. aprila 2020. godine, obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac biti održano uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Ocjenjujući da je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj stabilna, Glavni koordinacioni tim razmatrao je mogućnost ukidanja pojedinih mjera ograničenja i zabrane, nakon 27. aprila 2020. godine.

Glavni koordinacioni tim preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije, da, nakon 27. aprila 2020. godine, svojim zaključkom omogući licima koja su navršila 65 godina i starijima izlazak iz svojih domova svakog radnog dana, u periodu od 7 do 10 časova.

Preporučeno je i da se, nakon 27. aprila, uz posebne mjere, dozvoli rad za šalter sale, trgovinske, zanatske i uslužne radnje manje po površini i manje rizične, te za dostavu i šaltersku prodaju termički pripremljene hrane, pod posebnim mjerama, bez posluživanja na licu mjesta.

Glavni koordinacioni tim preporučio je da se, uz posebne mjere, dozvoli rad i prodavnicama namještaja, radnjama sa informatičkom i telekomunikacijskom opremom, te uslužnim radnjama, kao što su auto perionice, vulkanizerske radnje, automehaničarske radnje, perionice tepiha, hemijske čistionice, uz sve propisane mjere zaštite.

Takođe, preporučeno je da se dozvoli rad muzejima i bibliotekama u vremenu od sedam do 19 časova, bez organizacije promocija, ili bilo kakvih javnih okupljanja i uz kontrolisan broj korisnika i poštivanje svih higijenskih mjera.

Glavni koordinacioni tim preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije da, u skladu sa epidemiloškom situacijom, kontinuirano obavještava javnost o planu i rasporedu ublažavanja i ostalih mjera, nakon 27.aprila 2020. godine, kao i o rasporedu djelatnosti kojim će biti omogućen rad u narednom periodu.

Istaknuto je da će prije donošenja odluke o dozvoli rada za navedene djelatnosti, svima biti predočeno kako treba da organizuju rad u novonastaloj situaciji, uz obavezno i strogo poštivanje svih higijenskih mjera,  kao što je obavezna dezinfekcija prostora, nošenje zaštitnih maski i rukavica, vizira, poštivanje fizičke distance od dva metra i drugo.

Glavni koordinacioni tim zahvalio se građanima na odgovornosti i disciplinovanom ponašanju i još jednom ih podsjetio da se strogo pridržavaju propisanih mjera, s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.

Apelovano je i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

RTRS