created by dji camera

U opštini Oštra Luka  u poslednjih 24 sata nema novih zaraženih osoba korona virusom.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar za Srpskainfo kaže da trenutno ima sedam zaraženih koji žive u ovoj lokalnoj zajednici. On priča da nadležne institucije računaju da je u ovoj opštini zaražena još jedna, odnosno osma osoba za koju objašnjava da ima dokumente iz Oštre Luke, ali ipak ne živi tu.

-Od sedam zaraženih šest je muškog pola, a jedna osoba je ženskog pola. Jedna osoba je mlađe životne dobi, tri su srednje dobi i tri starije životne dobi – kaže Stanar.

On dodaje da je šest zaraženih na liječenju u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor, dok je jedna osoba na liječenju u Banjaluci.

Stanar objašnajva da su svi zaraženi u rodbinskim i komšijskim vezama koje su i razlog širenja virusa među ovim osobama. Navodi da su određeni porodični kontakti testirani, dok je za 39 osoba naređena izolacija.

-Gledajući situaciju sve su to komšijske i rodbinske veze, veza između svih ovih zaraženih se može naći. Nekoliko porodica je testirano – priča Stanar.

Foto:Privatna arhiva

On navodi da je jedan od sedam zaraženih iz Oštre Luke bio zaposlen na jednoj benzinskoj pumpi u ovoj opštini te da je danas ta pumpa privremeno zatvorena.

-Radnici benzinske pumpe koji su bili u kontaktu sa zaraženim su prije dva dana otišli u izolaciju i pumpa je dezinfikovana, ali epidemiolog je danas predložio da se zatvori pumpa dok se svi oni ne testiraju – priča on.

Dodaje da se zbog 39 osoba u izolaciji Oštra Luka današnjim zaključkom Štaba opštine obratila Štabu grada Prijedora.

-Od njih tražimo pomoć Komunalne policije u kontroli osoba koje su u izolaciji  jer ih ima relativno mnogo, a mi smo prilično iscrpljeni pa će Prijedor da nam pomogne – tvrdi on.

Stanar ističe da nema mjesta panici i poručuje mještanima da informacije ne kupe sa društvenih mreža na kojima je veliki broj netačnih navoda.

– U principu ne treba nasjedati na bilo kakve dezinformacije. Na sajtu opštine su sve potrebne informacije i zaključci Republičkog i opštinskog štaba. Opština Oštra Luka i Crveni krst imaju volontere, ljude koji su spremni da pomažu onima kojima je potrebna pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica i lijekova. Može da se traži njihova pomoć na broj telefona 052/337-200 svakim radnim danom od osam do 13 sati – poručio je prvi čovjek Oštre Luke.

Izvor: Srpskainfo