Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler izjavio je da je razočaran zbog jutrošnjeg ishoda sjednice Savjeta ministara BiH, kada po drugi put nije usvojena odluka o povlačenju 333 miliona evra koje je Međunarodni monetarni fond /MMF/ uplatio na račun Centralne banke BiH.

– Mogu samo da se nadam da će se ovo brzo razriješiti i da će sporazum koji smo imali u Delegaciji EU prije desetak dana biti ispoštovan. Ovo su, naravno, pojedinosti koje treba itekako rješavati i koje treba utvrditi, ali to treba uraditi u što kraćem roku. Ostaću optimista – izjavio je Zatler za portal Kliks.

On je dodao da su dobili potvrdu da će se 6. maja održati onlajn samit EU u Zagrebu, na kojem će biti čelnici EU, te izrazio nadu da BiH “neće praznih ruku otići” na ovaj skup.

– Ovo je dobra prilika da BiH pokaže šta može dati. Od maja prošle godine tu je mišljenje Evropske komisije, odnosno 14 ključnih prioriteta. Apelujem na sve lidere, na vodeće institucije da daju odgovor na 14 ključnih prioriteta. Imamo dvije sedmice uoči samita. Ima još vremena da se nešto dogovori ili usaglasi da to bude pozitivni iskorak za BiH sa kojeg neće otići praznih ruku – istakao je Zatler.

Na pitanje kako je iz njegove perspektive protekla priča o odgovoru vlasti BiH na ponudu MMF-a, budući da je organizovani sastanak u Delegaciji EU trajao nekoliko časova, i da je bilo “natezanja” između domaćih političara u vezi s tim koliko će ko dobiti, Zatler je rekao da nikada nigdje nije jednostavno dogovoriti raspodjelu sredstava, pa ni u BiH.

– Ali, zašto smo se ja i moj kolega, američki ambasador Erik Nelson uopšte angažovali u vezi s tim? Zato što je naš stav da je generalno dosadašnji odgovor vlasti na krizu bio uspješan. Naravno, potrebna je koordinacija između različitih nivoa, pa smo se angažovali da se i po ovom pitanju postigne saglasnost. Ono što je nama, možda, više bilo u fokusu jeste da se postigne dogovor o uspostavljanju jednog tijela, socioekonomske radne grupe, koja će na nivou BiH biti zadužena za koordinaciju odgovora, prije svega sa aspekta ekonomske krize – pojasnio je Zatler.

Zatler je istakao da je EU najlojalniji partner BiH, te da je BiH na putu pridruživanja, odnosno na evropskom putu, a solidarnost je jedan od osnovnih principa EU.

– To je princip koji mi primjenjujemo i na naše partnere na zapadnom Balkanu, uključujući i BiH. Tu bih razlikovao tri aspekta pomoći. Prvi je spasavanje ljudskih života, drugi je spasavanje radnih mjesta i treći je očuvanje finansijske stabilnosti budžeta, odnosno podrška u ovako teškim vremenima. Mi smo momentalno osigurali sedam miliona evra sredstava od kojih je nabavljeno hiljade testova, komada rukavica, desetine hiljada zaštitnih maski i druge opreme. Takođe, u to spada i 30 uređaja za EKG, 10 rendgena, 100 respiratora – istakao je Zatler.

Zatler ističe, da kada je riječ o očuvanju radnih mjesta, ukupno 80 miliona evra bespovratnih sredstava trebalo bi da podrži ekonomiju, mala i srednja preduzeća, određene grane industrije, turizam i ugostiteljstvo.

– Prije dva dana dobio sam vijesti da će EU pružati budžetsku podršku BiH, koja je dobila najveću podršku od zemalja zapadnog Balkana, odnosno 250 miliona evra. To su kreditna sredstva pod vrlo povoljnim uslovima koja bi trebalo da pomognu BiH da prebrodi ovu vrlo tešku godinu u kojoj će neminovno bilježiti pad prihoda od poreza – naveo je Zatler.

Zatler je istakao i inicijativu zelenih prioritetnih traka, a BiH je dio tog koridora zajedničkih javnih nabavki.

– Tu je i Mehanizam Unije za civilnu zaštitu, koji se koristi kako bismo pomagali zemljama članicama i drugim u vanrednim okolnostima. Već je stigla podrška od nekih zemalja, poput Slovenije i Austrije, koje su dostavile podršku. Puno je solidarnosti sa naše strane, a svakako ćemo tako i nastaviti – poručio je Zatler.

Izvor: SRNA/RTRS