U Spomen-području Donja Gradina sutra će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u sistemu koncentracionih logora Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Zbog preventivnih mjera u vezi sa širenjem virusa korona neće biti održane programske aktivnosti a, kako je najavljeno, Spomen-područje posjetiće samo delegacije najviših zvaničnika Republike Srpske.

Godišnjica će biti obilježena i u Sremskoj Mitrovici.

Јasenovac i Donja Gradina mjesta su neopisivog stradanja, na kojima je još prije 75 godina žrtva pobijedila dželata, a onda uprkos pokušajima da se sve zataška i zaboravi, nastavila da ih pobjeđuje sve do danas, jer je i tada i danas bilo časno biti potomak žrtava, a ne potomak dželata, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Donja Gradina je mjesto našeg ogromnog stradanja, mjesto opomene, ali i mjesto sa koga kao narod moramo da izađemo sa poukom i porukom da nismo zaboravili, da nećemo nikada zaboraviti, ali i da želimo da živimo u miru sa svima kojima su na srcu vrijednosti koje i mi dijelimo. Mir, tolerancija, poštovanje i saradnja! Donja Gradina nas upravo uči da svi zajedno moramo da budemo bolji ljudi – izjavio je Dodik.

Na više od 100 hektara u Donjoj Gradini nalaze se grobnice brutalno ubijenih. Upravo su događaji iz prošlog vijeka upozoravajući i uznemirujući, istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Iz jasenovačkih logora smrti nikada se nije vratilo 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja. Ono što sistem koncentracionih logora Јasenovac-Donja Gradina izdvaja od ostalih u Drugom svjetskom ratu, jeste činjenica da je funkcionisao i jedini logor za djecu, a njih oko 20.000 nije dočekalo slobodu. Istoričar Željko Vujadinović ističe da je neophodno institucionalnim djelovanjem čuvati kulturu sjećanja na stradanja.

Sutrašnjem obilježavanju u Donjoj Gradini prisustvovaće predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Radio-televizija Republike Srpske prenosiće od 10.30 časova Otvoreni program povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

RTRS