Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju saslušaće mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog služenja opela istoričaru Vladimiru Јovićeviću, dok će ostale osobe koje su prisustvovale sahrani obavještenja o tome dati u Odjeljenju bezbjednosti OB Cetinje.

To je za “Dan” potvrdio zamjenik rukovodioca cetinjskog tužilaštva Duško Milanović.

On je objasnio da se prikupljaju podaci da li je došlo do kršenja zabrana koje je propisalo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom, te da li je eventualno izvršeno krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

– Prikupiće se obavještenja od svih lica za koja postoji osnov sumnje da su izvršila predmetno krivično djelo. Što se tiče prikupljanja potrebnih obavještenja od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, ta će obavještenja biti prikupljena od strane državnog tužilaštva Cetinje. Planirano je da druga lica obavještenja daju u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje – rekao je Milanović.

Mitropolit Amfilohije je nakon sahrane Јovićevića pozvan da odmah dođe u prostorije OB Cetinje, uz upozorenje da će u suprotnom biti prinudno doveden.

Mitropolit je nakon uručenja poziva poručio “nalogodavcima poziva za saslušanje” da se neće odazvati, jer ima svojih obaveza. Kazao je da će iskaz moći da da tek poslije ponedjeljka.

“Dan” nezvanično saznaje da je tužilaštvo prihvatilo da sa mitropolitom razgovara sredinom sljedeće sedmice.

Lider Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta DF Andrija Mandić kazao je juče u parlamentu da je mitropolitu Amfilohiju uručen poziv za saslušanje zato što je uradio ono što je njegov posao – sahranio čovjeka, navodeći da je gledao sramotu „gdje policija trojici sinova Vladimira Јovićevića uručuje poziv, pola sata nakon što su sahranili svoga oca, da se hitno jave u stanicu milicije“.

Mandić je takvo ponašanje policije okarakterisao kao neviđen skandal i sramotu.

– Iskorišćena je ova pandemija da se uspostavi jedan represivni sistem sličan onom iz 1948. godine. Јa sam prekjuče bio svjedok jednog brutalnog ponašanja crnogorske vlasti kao što su se mnogi ljudi u ovom vremenu suočili sa odmazdama. Imamo rekord da je tri puta više uhapšenih nego zaraženih u Crnoj Gori – rekao je Mandić.

Izvor: sputniknews.com