Da li ćemo se poslije ublažavanja mjera zaštite od širenja korona virusa previše opustiti i odmah izaći napolje, bez zaštite, da igramo košarku, ili da nadoknadimo sve što nismo radili prethodnih nedjelja zbog karantina? Kako je građanima poručio epidemiolog Predrag Kon, bitno je da ne pokvarimo sve ono što smo do sad uspješno zajedno prošli.

Kad se posmatra čitav svijet praktično je tek počela pandemija, sada se seli virus na južnu hemisferu, gdje se očekuje da svoju snagu tek pokaže, rekao je dr Kon gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Ljudima je dozlogrdilo i to je potpuno jasno

– Mi sasvim sigurno izlazimo iz epidemije, možemo da očekujemo da se pojavi drugi talas na jesen. Ljudima je dozlogrdilo i to je potpuno jasno, vratiti se u život moramo, bilo bi potpuno loše da se ponovo javi veliki broj slučajeva. To zavisi od toga da li ćemo poštovati mjere ili ne. Ne može se zaraza obuzdavati vječito. Ono što će sigurno da se zadrži je zabrana javnog okupljanja, pogotovo u zatvorenom prostoru – naveo je dr Kon.

– Sve zavisi da li ćemo poštovati mjere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo vidjeti koliko smo sposobni da poštujemo mjere – istakao je Kon.

Mora se vratiti i javni prevoz i zapošljavanje, ali uz korišćenje mjera zaštite. Ako se ne pridržavamo mjera nije nemoguće da ćemo imati probleme, smatra Kon.

– Imaćemo situacije u vanrednom stanju da roditelj mora da radi i da nema kome da ostavi dete, vrtići moraju da rade iako je to protiv stava struke. Ne možemo vječito da budemo zatvoreni. Ne možemo da se miješamo u organizaciju u okviru Ministarstva prosvjete. Moram i ja da prihvatim realnost. Mi sad idemo u oporavak. Nismo sačekali da virus nestane, jer bi onda morali da čekamo mmožda mjesec dana ili i više – objasnio je dr Kon.

Djeca moraju da se prokuže

Da li ćemo kolektivni imunitet steći prirodnim putem, prokužavanjem ili vještački kroz vakcinaciju, veliko je pitanje. Djeca moraju da se prokuže. Za djecu neće biti vakcinacije, ova bolest je blaga za njih – obrazložio je dr Kon.

Izvor: ATV