Opremanje Bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru trenutno se vrši zahvaljujući donacijama lokalnih privrednika i građana da bi se poboljšali uslovi liječenja u vrijeme epidemije virusa korona, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Bolnice Mirko Sovilj.
Sovilj je rekao da se trenutno na žiro-računu bolnice nalazi 211.000 KM, a tim novcem upravlja Odbor zadužen za nabavku opreme.

On je dodao da je Odbor i odobrio nabavku dodatne opreme čija je vrijednost oko 56.000 KM, a riječ o zaštitnim odijelima, zatim monitorima neophodnim za radiološku dijagnostiku koji omogućavaju da se rentgen snimci rade u Kovid bolnici.

Sovilj je pojasnio da je to dodatna oprema za radiologiju koja će omogućiti nesmetanu dijagnostiku bez izlaganja radiologa i bez potrebe da se radiolozi oblače u zaštita odijela.

Odbor je uvažio i potrebu da se razvede centralno snabdijevanje kiseonikom u bolnici, a ta aktivnost će, dodao je Sovilj, biti finansirana sa ovog računa.

Nabavka se vrši u skladu sa potrebama bolnice, pa je prvom odlukom Odbora ranije odobreno 100.000 KM nabavljen je centralni monitoring za potrebe Kovid bolnice koji je juče instaliran, zatim je nabavljena posteljina i druga zaštitna oprema.

Prijedorski privrednici uplatili su i sredstva za direktnu kupovinu respiratora, čije se dopremanje uskoro očekuje.

Sovilj je pojasnio da je dva mobilna respiratora uplatio “ArcelorMital”, jedan preduzeće “Niskogradnja Marjanović”, a stacionarni su uplatila preduzeća “Prijedorputevi”, “Bosnamontaža” i “Nikić”.

“Očekujemo da se odobri izvoz iz Turske, pošiljke je preuzeo `DHL` i u pitanju su jedan stacionarni i tri mobilna, transportna respiratora”, dodao je Sovilj.

Odbor je imenovan na prijedlog Gradskog štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Agencije