Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović otvorio vrata nekontrolisanom dolasku migranata u BiH ohrabrujući ih da ne poštuju domaću policiju, sa kojom se sukobljavaju, te nose oružje i pljačkaju građane.

– Zato molim građane koje na bilo koji način uznemirava problem ilegalnih ekonomskih migranta, neka znaju da su to politika i izbor Šefika Džaferovića, a ne Fahrudina Radončića – poručio je Radončić.

On je dodao da je Džaferović u startu oborio plan početka povratka ilegalnih ekonomskih migranata u njihove zemlje, jer države EU ne žele da ih prime.

Radončić je upitao Džaferovića prema kojem zakonu BiH više hiljada stranih državljana potpuno nepoznatog identiteta može slobodno kretati po cijeloj zemlji i nositi hladno oružje.

Pitao je Džaferovića i na osnovu kojeg zakona se migranti mogu sukobljavati sa policijskim službenicima, uznemiravati i pljačkati lokalno stanovništvo i počiniti više od hiljadu krivičnih djela, kakav je slučaj u Krajini, a da nikome ne odgovaraju.

Radončić je istakao da njegov plan da ilegalni ekonomski migranti moraju sukcesivno, planirano i trajno otići iz BiH na način dobrovoljnog odlaska i povratka u zemlju porijekla, očito nije prihvaćen od Džaferovića i ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

Oni su, dodao je, pružili javnu podršku ambasadoru Pakistana, koji je za Ministarstvo bezbjednosti i Službu za poslove sa strancima nekooperativan.

Radončić je napomenuo da bi u svakoj evropskoj ili zapadnoj zemlji ambasador, koji uporno odbija da državi u kojoj je akreditovan pruži pomoć u identifikaciji ilegalnih migranata iz njegove zemlje, bio hitno pozvan na konsultacije u Ministarstvo inostranih poslova ili čak kod predsjednika države.

– Bilo bi mu saopšteno da njegova država mora sarađivati sa bezbjednosnim strukturama zemlje domaćina – naglasio je Radončić i dodao da se u ovom slučaju postupilo potpuno suprotno.

Radončić je naglasio da je nesporna činjenica da Džaferović i on imaju potpuno suprotan odnos prema hiljadama ilegalnih ekonomskih migranata iz Pakistana i drugih afroazijskih zemalja i posljedicama koje to može imati po BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Izvor: SRNA/RTRS