Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa,u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 765 laboratorijskih uzoraka iz 38 opština u Republici Srpskoj,što je do sada najveći broj obrađenih uzoraka u jednom danu, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 39 osoba u Republici Srpskoj.

Prema mjestu prebivališta, 23 osobe su iz Banjaluke, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Gradiške i Kotor Varoši i po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika.

Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi virus korona riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima, dok dio osoba nije moglo da navede epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem.

Riječ je o 16 osoba ženskog i 23 muškog pola. Tri žene starije dobi, deset žena srednje životne dobi i tri mlađe životne dobi. Osam muškaraca je starije životne dobi, 12 srednje životne dobi, a tri osobe su mlađe životne dobi.

Među potvrđenim slučajevima je i osam medicinskih sestara i tehničara (šest iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i dvije iz Bolnice u Gradišci).U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Broda, Stanara, Prnjavora,Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u domu za starija lica u Kalinoviku. Svih deset testiranih radnika ЈU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banjaluka su negativni na test virusa korona.

Testirano je i 14 zdravstvenih inspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 70 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj registrovano ukupno 656 osoba23 osobe su preminule od posljedica oboljenja COVID-19, a oporavljene su 342 osobe.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2)izvršeno ukupno 10.403 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 93 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 39 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.

Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 33 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 65 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.518 osobe, a nadzor je završen kod 21.498 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 93 osobe, 88 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 13 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpskenastaviće da redovnoobavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Izvor: RTRS