Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Donja Gradina predstavlja mjesto sjećanja gdje tišina govori više od riječi.

– Ne mogu da potisnem ni sjećanja i bol kao dječak rođen ispod Kozare, gdje sam se ježio od priča preživjelih. Želja komunističkih vlasti da satru priču o Јasenovcu nije uspjela, baš kao ni ideja da se svi Srbi pobiju ovdje, kao i na ostalim staratištima, Јadovnu, Pagu, Staroj Gradišci, Sajmištu – naveo je Dodik.

Poručio je da se u Donju Gradinu dolazi kako bi se svi zavjetovali na trajni mir.

– Ne dolazimo da bi se zavjetovali na nove sukobe i ratove, nego na mir. Vjerujem u svijest nacija u regionu da sačuvamo dragocjeni mir – navodi Dodik.

Kako je naglasio, samo tamo gdje Srbi imaju državu imaju i sobodu, a gdje to nije bio slučaj Srbi su masovno stradali.

On je istakao da je dan prije proboja logoraša u Јasenovcu pobijeno 700 žena.

– Dakle i kada se došao kraj, ustaše su ubijale, želeći da nas osakate kao narod, ali i pokažu monstrouznost takozvane NDH, kao najgore tvorevine. Da su imali dovoljno vremena ni nas danas ne bi bilo ovdje – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su Donja Gradina i Јasenovac samo dio srpskog stradanja i teške istorije u 20. vijeku, koji je prepolovio srpsku populaciju.

Dodik je izjavio da je važno da Srpska zajedno sa Srbijom obilježava ovaj dan, ali i neke druge važne datume.

– Hvala i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milovaniću, koji je distancirao od ustaških zločina, što pokazuje da u regiji ima snage da se prevaziđe teška prošlost. Nama ne smetaju ni Bošnjaci, niti Hrvati, ali mjesta našeg stradanja moraju biti opomena i zalog za budućnost, i to je prioritet Republike Srpske, koja želi živjeti u slobodi. Nećemo na štetu drugih naroda, ali nećemo ni sebe zapostaviti – dodao je Dodik.

RTRS