Dokumentacija o događajima u Јasenovcu, takozvana jasenovačka građa dostavljena je, odnosno sklonjena u Muzej holokausta u Vašingtonu, nakon što je tu originalnu dokumentaciju SFOR imao namjeru preuzeti i direktno dostaviti Hrvatskoj, izjavila je Srni Milica Marković, koja je bila poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske 2000. godine kada je potpisan sporazum o predaji arhivsko-muzejske građe Spomen područja Јasenovac muzeju u Vašingtonu.

– Upućivanjem jasenovačke građe u Vašington, odnosno u tamošnji Muzej holokausta koji predstavlja i svojevrsni centar dokumentacije o zločinima u Drugom svjetskom ratu širom svijeta, pa i u Јasenovcu, prvi put je stavljena na uvid svekolike svjetske javnosti koja se u potpunosti upoznala o zvjerskom ustaškom zločinu – genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ nad Srbima, Romima i Јevrejima u Јasenovcu – istakla je Markovićeva.

Ona je ukazala da je izlaganjem jasenovačke građe u vašingtonskom Muzeju holokausta spriječeno da se pred cijelim svijetom prikriju protagonisti tog strašnog zločina.

Kao što to rade svi muzeji u svijetu, pojasnila je Markovićeva, i jasenovačka građa je elektronski kopirana i stavljena na uvid cjelokupnoj svjetskoj javnosti, pa tako i hrvatskoj.

– Upravo dostupnost ove građe u Muzeju holokausta u Vašingtonu omogućila je da se ista izložba tih dokumenata priredi i u Ujedinjenim nacijama u Njujorku 2018. godine, pod nazivom ‘Pravo na nezaborav’. To je prvi put u istoriji UN-a da bude otvorena izložba posvećena Holokaustu i genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u koncentracionom logoru Јasenovac i drugim logorima smrti koji su se nalazili na teritoriji bivše NDH – podsjetila je Markovićeva.

Ona je naglasila da je Anketna komisija Narodne skupštine Republike Srpske ispitala okolnosti pod kojima je građa poslata u Muzej holokausta u Vašington i konstatovala da je sve u redu, da je građa elektronski obrađena i umnožena i da nikakvih propusta nije bilo, naprotiv, da je to pomoglo da se istina o genocidu nad Srbima u Јasenovcu stavi na uvid cijelom svijetu.

– Poslanik PDP-a Јelena Trivić, nažalost, pokušava da laži uobličava kao stvarnost ne libeći se da se koristi i nevinim žrtvama Јasenovca da napada Milorada Dodika. Sve što je Trivićeva rekla predstavlja totalnu izobličenu realnost – rekla je Markovićeva.

Izvor: SRNA/RTRS