Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” objavila je danas rezultate ankete za procjenu negativnih efekata situacije izazvane širenjem virusa korona, koju je sprovela od 3. do 16. aprila, a čiji podaci mogu koristiti za pripremu mjera podrške privredi na srednjoročnom i dugoročnom nivou.
“Procjena vrijednosti poslova koji su dovedeni u pitanje iznosi oko 11,8 miliona KM, gdje se pojedinačni poslovi kreću u rasponu od 12.000 KM do 5,8 miliona KM. Podatak je potrebno uzeti sa rezervom jer su anketirani subjekti svoje procjene bazirali na različitim vremenskim nivoima – od poslova planiranih na kratkoročnim nivoima odnosno mjesečno, do dugoročnih aranžmana vezanih za sezonu ili cijelu poslovnu godinu”, navedeno je u dokumentu.

Ciljna grupa istraživanja bili su poslovni subjekti koji su aktivni u djelatnostima od strateškog značaja za grad Prijedor, a primarno metaloprerada, drvoprerada i industrija namještaja, te tekstil, koža i obuća.

“Učešće u istraživanju su uzela 33 lokalna preduzeća koja su 1. marta zapošljavala 1.354 osobe. Trenutna uposlenost kapaciteta je na prosječnom nivou od 39,73 odsto u odnosu na planirani nivo”, navedeno je u dokumentu.

Kao ključni problem u ovom momentu 48 odsto anketiranih izdvojilo je plasman roba i usluga, 22 odsto snabdijevanje sirovinama i repromaterijalom, a po deset odsto probleme vezane za širenje zaraze, probleme transporta i prispijeće obaveza za različite poreze i doprinose.

Poredeći aktuelnu situaciju sa situacijom prije vanrednih mjera, 69 odsto radnika je u radnom procesu, 4,8 odsto radnika radi od kuće, 24,7 odsto radnika je na kolektivnom godišnjem odmoru, 0,5 odsto radnika je na bolovanju, a jedan odsto randika je otpušten.

“Jedno preduzeće je otpustilo 33 odsto radnika zbog smanjenja obima posla”, navedeno je u rezultatima ankete.

Oko 94 odsto anketiranih preduzeća dalo je minimalno jedan prijedlog mjere podrške s ciljem prevazilaženja situacije uzrokovane širenjem virusa korona, gdje 51 odsto anketiranih predlaže intervencije u oblasti isplate ličnih dohodaka radnika, oko 19 odsto anketiranih predlaže neodređenu vrstu finansijske podrške, po sedam odsto ispitanih predlaže moratorijum na sve obaveze, poboljšanje uslova za transport roba i usluga i za izvoz, odnosno smatra da normalizacija stanja najbolja mjera podrške poslovanju.

“Kreditnu podršku predlaže tri odsto anketiranih, a isto toliko intenziviranje podrške izvozu kroz organizaciju poslovnih susreta, promociju domaćih preduzeća i podršku za nastup na novim tržištima”, navedeno je u ovom dokumentu, gdje je predstavljen i čitav niz drugih prijedloga privrednih subjekata.

Istraživanje je sprovedeno korištenjem anketnog upitnika koji je kreiran u saradnji sa Odjeljenjem za privredu i poljoprivredu grada Prijedora i distribuisan učesnicima ankete u elektronskoj formi.

Ovo istraživanje je koncipirano tako da omogućava brzo prikupljanje podataka o dinamici poslovanja preduzeća u kriznoj situaciji, sa posebnim osvrtom na nivo zaposlenosti i očekivanjima poslodavaca u kontekstu najavljenih mjera podrške sa različitih nivoa vlasti.

Agencije