Savez nezavisnih socijaldemokrata će o eventualnom odgađanju ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH zbog epidemije virusa korona uvažiti stavove struke, izjavio je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je vlast u Republici Srpskoj od izbijanja epidemije virusa korona radila i ponašala se u skladu sa preporukama struke, te da će tako biti i po pitanju izbora.

– Ako struka bude smatrala da su se stvari pogoršale ili da je potrebno da se izbori ne održe mi ćemo to uvažiti, ali vjerujemo da sve ide u pozitivnom pravcu i da ćemo iz ove borbe izaći kao pobjednici i da će izbori moći da se održe – rekao je Kovačević za portal “Mondo”.

Kovačević smatra da Izborni zakon BiH treba poštovati i da treba raspisati izbore, bez obzira na činjenicu da trenuntni sastav Centralne izborne komisije /CIK/ nema legitimitet i legalitet, odnosno, da je izabran na nelegitiman i nelegalan način, kršeći zakon.

– Mi smo stranka koja nikad ne bježi od izbora i stranka koja radi u interesu građana i kao takva smo uvijek spremni da provjerimo povjerenje koje uživamo kod građana. Vjerujemo da ćemo na sljedećim izborima ostvariti još bolji rezultat, nego na prethodnim, kada smo osvojili vlast u skoro svim lokalnim zajednicama u Srpskoj – zaključio je Kovačević.

Ukoliko Izborni zakon BiH ostane nepromijenjen, CIK ima obavezu da najkasnije do 7. maja raspiše lokalne izbore.

Prema Izbornom zakonu BiH, CIK je obavezan da raspiše izbore najmanje 150 dana prije dana održavanja izbora, a s obzirom na to da je datum održavanja lokalnih izbora u BiH 4. oktobar ove godine, krajnji datum za njihovo raspisivanje je, prema važećem zakonu, 7. maj.

Izvor: SRNA/RTRS