Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisali su danas u tom gradu sporazum o regulisanju međusobnih odnosa na izgradnji dvije kružne raskrsnice na magistralnim putevima Prijedor-Banjaluka u Čirkin Polju i Prijedor-Novi Grad na Pećanima.

Nešić je rekao da je predviđena vrijednost ta dva kružna toka milion KM, da je obaveza “Puteva” da izabere najpovoljnijeg izvođača radova i da obezbijedi stručno-tehnički nadzor.

– Osim toga, gradonačelnika sam upoznao da smo raspisali tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukciju i rehabilitaciju puta Banjaluka-Prijedor u iznosu 22 miliona KM. Smatramo da je to jedna velika i kapitalna investicija koja će još brže, bolje, kvalitetnije i bezbjednije povezati Banjaluku i Prijedor – rekao je Nešić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je rekaoo da je u planu “Puteva” da urade i dio regionalnog puta prema Busnovima i da će kreditna sredstva od 200 miliona KM, za koje je ovo preduzeće apliciralo, biti raspoređeno u cijeloj Republici Srpskoj i da nijedno mjesto neće biti zaobiđeno.

– Grad Prijedor ima podršku Vlade, javnih ustanova i institucija i nastavićemo ulagati u grad Prijedor koji će imati svoje mjesto koje zaslužuje, s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih gradova u Republici Srpskoj – rekao je Nešić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su u sporazumu dotaknuta pitanja šta su obaveze grada, a šta obaveze “Puteva”.

– To ćemo danas sve definisati da bi se ovaj posao mogao uraditi što prije. Grad Prijedor obavezan je riješiti imovinske odnose, projekte kružnih raskrsnica i još neke elemente i grad će u maksimalno kratkom roku završiti svoj dio posla, a onda očekujemo da će “Putevi” izvršiti svoj dio posla – naveo je Đaković.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, koji je rekao da Vlada Republike Srpske čini sve što je u njenim mogućnostima da što više sredstava uloži u rehabilitaciju i rekonstrukciju postojećih pravaca, te podsjetio da je zaključen koncesioni ugovor za izgradnju autoputa od Banjaluke do Novog Grada.

– Ovi radovi koji će biti izvedeni na kružnim raskrsnicama svakako će doprinijeti da se saobraćaj odvija bezbjednije i da protok saobraćaja bude znatno bolji. Biće unaprijeđena komunikacija, a i poslovno okruženje, odnosno, to će doprinijeti ukupnom razvoju grada Prijedora i ove regije – naglasio je Popović.

Izvor: SRNA/RTRS

Foto: prijedorgrad