ГРАДИШКА, 25. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Tима за праћење провођења мјера републичког Штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић у обраћању новинарима данас у Градишци након данашњег разговора са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и члановима градског Штаба за ванредне ситуације.
Odluka Federacije BiH /FBiH/ da ukine karantin i policijski čas je lud i potpuno neodgovoran potez, koji nema pokriće u struci, rekao je šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.

On je naveo da su prošle ključne dvije sedmice u borbi sa virusom korona, a da predstoji “silazna ruta”, koju može da pokvari samo neozbiljnost, kao što je pomenuta odluka federalnih vlasti.

Stevandić je za “Nezavisne novine” rekao da je uočljiv rast broja ljudi koji dolaze nakon vaskršnjih praznika.

– Kada je taj promet pojačan, FBiH je donijela mjere da ukida policijski čas i karantine i, prema njihovim podacima, imamo deset puta veći prelazak granice BiH. Sve to u momentu kada smo na pragu da uđemo u silaznu fazu platoa epidemije. To je lud i potpuno neodgovoran potez, nema pokriće u struci i epidemiologiji – naveo je on.

On je napomenuo da su te mjere u FBiH donesene bez ikakve konsultacije.

Stevandić je će Republika Srpska početi sa ukidanjem karantina kada to počnu da rade u Sloveniji, Hrvatskoj.

– Ne znam zbog čega bismo mi prije njih to radili. Karantini se ukidaju linijski, kada ga ukinu zemlje u okruženju i to je jedino logično. Ne mogu se načuditi toj mjeri FBiH – naglasio je Stevandić.

Stevandić je naglasio da je u Republici Srpskoj neophodno držati restriktivne mjere barem do 10. maja.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da su mjere koje je uvodila Republika Srpska, koja je na početku imala više oboljelih nego Federacija, dovele do toga da u sedmoj sedmici ima znatno manje zaraženih od FBiH.

– To je direktan rezultat mjera. Da je FBiH kopirala naše mjere, imala bi manje oboljelih, ali je kasnila i ima ih više – rekao je on.

Stevandić je ocijenio da bi do 1. juna trebalo da postoji jasna slika u vezi sa virusom korona.

– Ovo je sedmi virus respiratornog tipa u istoriji čovječanstva i nijedan nije pravio epidemijske i pandemijske razmjere u šestom, sedmom i osmom mjesecu. Ako se držimo struke, šesti, sedmi i osmi mjesec će biti odlični, a što se tiče predviđanja za jesen i zimu, ne možemo biti sigurni da li će se i u kojoj mjeri vratiti – naveo je on.

Stevandić je naglasio da je Vlada Republike Srpske već napravila plan koji će uskoro biti objavljen, a posvećen je tome da se poveća privredna aktivnost, a ne naruši zdravlje ljudi.

On smatra da obnavljanje privredne aktivnosti ne može da prođe bez dobre podrške bankarskog sektora, te naglašava da nije vidio dobru volju ni Centralne banke BiH, ni Međunarodnog monetarnog fonda, dodajući da oni “ne tretiraju BiH kao suverenu zemlju, već kao svoju koloniju”

Izvor: SRNA/RTRS