ТРЕБИЊЕ, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Командант Штаба за ванредне ситуације Мирко Ћурић на конференцији за новинаре градског Штаба за ванредне ситуације.

Ne stišava se bura oko nabavke 100 respiratora za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji BiH, koje je poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” iz Srebrenice kupilo za 10,5 miliona KM.

Ovi respiratori (ventilatori) marke ACM812A kupljeni su u Pekingu, a prije četiri dana dostavljeni u BiH.

Dnevni avaz je u posjedu fakture za 100 respiratora koje je rezervisala jedna druga kompanija, koja je zatražila i potpuni račun. Oni su, prema dokumentima, za 100 respiratora iste marke dobili odgovor da koštaju 3,5 miliona dolara (6,3 miliona KM), piše Avaz.

U fakturi se navodi da jedan respirator – ventilator košta 35.000 dolara.

Foto: Avaz

Foto: Avaz

Avaz navodi da to znači da su pojedinci u Federaciji BiH, koji su angažovali “Srebrenu malinu” za nabavku ovih ventilatora, a ne respiratora, zaradili 4,2 miliona KM.

Sve da je let plaćen i 150.000 KM, ovoj kompaniji ostala je zarada od četiri miliona KM. Ovo je jedan od razloga zašto se i SIPA uključila u istragu o nabavci respiratora.

Podsjećamo, ranije je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet po kojem će se vršiti provjere ove nabavke.

Predmeti su formirani nakon napisa da je Poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” iz Srebrenice uvezlo za Vladu FBiH respiratore iz Kine i radi provjere navoda o ranijim sumnjivim nabavkama testova za detekciju virusa korona.

Izvor: Avaz/RTRS