Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da bi Stranka demokratske akcije migrante najradije zadržala u BiH sve dok značajno ne bude uvećan broj islamskog stanovništva ili dok im ne bude omogućeno učešće u izbornom procesu.

Majkićeva je rekla Srni da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković na najdirektniji način manifestovali volju SDA.

Majkićeva smatra da je nevjerovatna odluka pakistanskih vlasti prema kojoj se diplomate te zemlje ne trebaju baviti građanima koji su napustili državu.

– Nevjerovatna odluka. Ipak, ambasador Pakistana je, za svaki slučaj zakucao na dobro poznata SDA vrata, zatražio i dobio podršku Džaferovića i Turkovićeve – podsjetila je Majkićeva.

Ona je ukazala na problem da BiH nikako ne uspijeva da se izbori sa ilegalnim migracijama još od 2017. godine.

Majkićeva smatra poraznim sprečavanje namjere ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića, koji je izrazio volju i hrabrost da počne sa rješavanjem problema ilegalnih migranata, koje je bezbjednosni izazov u BiH.

Ona je ozbiljnost problema istakla na primjeru Bihaća, u kojem danas boravi oko 5.000 migranata.

– Strah lokalnog stanovništva je očit, jer oni koji bi trebali biti zahvalni na gostoprimstvu napadaju na kuće lokalnog stanovništva, članove njihovih porodica i njihovu djecu – rekla je Majkićeva.

Ona smatra da je najveći problem to što migranti odbijaju da se identifikuju, zbog čega ne postoji mogućnost da bezbjednosne institucije provjere ko su oni.

Majkićeva je podržala Radončićevu odluku da migranti budu identifikovani na osnovu otiska prsta i da svi oni koji ne potiču iz zemalja zahvaćenih ratom, budu vraćeni u zemlju porijekla.

Ona je pojasnila da je za realizaciju tog cilja neophodna saradnja između organa vlasti BiH i predstavnika diplomatsko-konzularne mreže zemalja čiji građani ilegalno borave u BiH.

– Radončić je priprijetio i rekao da ambasadori, ukoliko odbiju tu vrstu saradnje, budu protjerani iz BiH. Sve je predvidio ministar Radončić izuzev da za vraćanje ilegalnih migranata mora imati saglasnost prvog u Bošnjaka /Bakira Izetbegovića/ – objasnila je Majkićeva.

Ona je zaključila da dobre namjere jednog ministra mogu zaustaviti oni koji ne žele riješti nijedan problem koji je od interesa za sve građane BiH.

Izvor:SRNA/RTRS