Vršilac dužnosti direktora u Domu zdravlja Prijedor Milica Marjanović poručuje da je zbog obavještenja Gradske uprave Prijedor o presudi u korist smjenjene direktorice Slavice Popović i upozorenja da se za neizvršavanje sudskih presuda može krivično odgovarati, ova zdravstven ustanova uputila dopis  predsjedniku Skupštine grada Prijedora na izjašnjenje.

-U odgovoru predsjednika Skupštine (Mirsada Duratovića) na pomenuti dopis, navedeno je da se cijeni da je dopis gradonačelnika informativnog karaktera,  imajući u vidu da presudu na osnovu Zakona o upravnim sporovima izvršava organ čiji je akt poništen – navela je Marjanovićeva.

Ona napominje da je u ovom slučaju Skupština grada Prijedora donijela akt koji je Sud poništio.

-I Skupština grada je dužna da u skladu sa članom 50. Zakona o upravnim sporovima donese novi akt, što će i učiniti u skladu sa navedenim zakonom, a kad to uslovi budu dozvoljavali – tvrdi ona.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Marjanovićeva dodaje da je na snazi Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanjima u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske.

-Uredbom je propisano da rokovi prestaju teći za vrijeme vanrednog stanja, što je naročito definisano članom 5. navedene Uredbe – ističe ona.

Okružni sud u Prijedoru je u martu poništio odluku Skupštine grada o smjeni direktorice Doma zdravlja Prijedor Slavice Popović iz oktobra prošle godine. Sada iz Gradske uprave traže da se Popovićeva, koja je inače kadar DNS, vrati na ovu fukciju. Iz tog razloga Marjanovićevu koju je za v. d. direktora u Domu zdravlja imenovala nova skupštinska većina, a na prijedlog SNSD,  više ne pozivaju na sastanke Štaba za vanredne situacije grada Prijedora. Marjanovićeva smatra da je time narušena razmena informacija između uprave Doma zdravlja i gradskog Štaba za vanredne situacije.

-Što je od suštinske važnosti za efikasnost rada ustanove u narednom periodu. Napominjemo da je jedan od članova Štaba za vanredne situacije Grada Prijedora i ljekar našeg Doma zdravlja,  dr Milica Otković, ali isključivo u stručnoj funkciji kao specijalista epidemiologije – kaže Marjanovićeva.

Ona poručuje da se zbog ovakve trenutne situacije Dom zdravlja dopisom obratio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

-Očekujemo njihovo izjašnjenje i dalja uputstva kako bi znali kako da ova ustanova djeluje u nerednom periodu-zaključuje Marjanovićeva.

Srpskainfo