ТРЕБИЊЕ, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Командант Штаба за ванредне ситуације Мирко Ћурић на конференцији за новинаре градског Штаба за ванредне ситуације.

SIPA istražuje lica i firme iz Gračanice i Zavidovića, zbog sumnje da su uvozeći zaštitnu medicinsku opremu pronevjerili 300.000 evra. Istovremeno, u Federaciji i afera u nabavci respiratora. Riječ je o 100 respiratora iz Kine, koje je Vlada obezbijedila preko privatne firme “Srebrena malina” iz Srebrenice, i za to izdvojila 10 i po miliona KM. Slučaj istražuju SIPA i Tužilaštvo sarajevskog Kantona, a njime će se baviti i Komisija federalnog Doma naroda.

Da li je firma “Srebrena malina” iz Srebrenice imala potrebne dozvole za uvoz respiratora iz Kine, zašto je kompanija kojoj je primarna djelatnost prodaja voća dobila ovaj posao, kolike su bile tržišne cijene nabavljene medicinske opreme?

Ovo su samo neka pitanja koja skoro svi mediji postavljaju nadležnim u Federaciji. Za Federalnu upravu civilne zaštite, koja je učestvovala u nabavci, nema ništa sporno.

– Najbitnije je da smo dobili respiratore, svi treba da budemo ponosni, i ne znam čemu sad to kako je nabavljeno. Sve je bilo odrađeno po proceduri – uvjerava Sanita Alagić, pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite.

A da li je bilo sve po proceduri ispitaće nadležno tužilaštvo i SIPA.

U Civilnoj zaštiti tvrde da je ponuda ovog preduzeća bila najpovoljnija i što se tiče cijene, i roka za nabavku.

U Ministarstvu za javno zdravstvo o ovome ne govore mnogo. Ni u Federalnom zavodu za javno zdravstvo, iako su dio Štaba civilne zaštite.

Da nešto ne funkcioniše u Štabu civilne zaštite Federacije potvrđuje i izjava komandanta Јelke Milićević. Kaže da institucije nisu učestvovale u ovoj nabavci, i da to treba istražiti. Pomoćnik direktora Civilne zaštite tvrdi suprotno.

Mediji u Federaciji na cijenu stavljaju upitnik, navodeći da više od 100.000 KM za jedan respirator nije realno.

Pojedini su došli do određenih faktura, gdje je ova medicinska oprema skoro tri puta jeftinija.

Vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić nije odgovarao na naše pozive, ali je podsjećamo prije nekoliko dana za jedan portal rekao da su pregovori za nabavku neke opreme postojali, a da od toga trenutno nema ništa.

U novom saopštenju potvrdio je da je njegova firma nabavljala respiratore.

– Posao s nabavkom respiratora za Federaciju, iako je imao humanitarni karakter, prije svega bio je trgovina. U toj trgovini naša kompanija zaradila je određeni novac. U poslu sa respiratorima nismo bili vođeni profitom. Naprotiv, s obzirom na vrstu posla koju smo uradili, našu zaradu bi mogli smatrati skromnom – navedeno je u saopštenju Hodžića.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdili su da ova firma posjeduje dozvolu za velepromet medicinskih sredstava.

Izdata je juče. Nezvanično saznajemo da je pošiljka stajala na aerodromu, do podnošenja carinske deklaracije, za koju je uslov bilo dobijanje dozvole.

Pod istragom je i kvalitet respiratora. Iz budžeta je za ove namjene izdvojeno 10,5 miliona KM, a na sarajevski aerodrom došlo je za sada 80, od ukupno 100 obezbijeđenih respiratora.

RTRS