Glavni koordinacioni tim i premijer Srpske Radovan Višković traže od nadležnih ministarstava da utvrde ko je odgovoran što je šest lica koji su se iz inostranstva vratili u Srpsku, umjesto u Srednjoškolski đački dom u Banjaluci, juče smješteno u Studentski centar “Nikola Tesla”. Traže i kazne.

Čiji je propust što su zdrava lica završila u karantinu sa zaraženima, trebalo bi da utvrdi Komisija, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja.

Umjesto u lokalni karantin, u koji se upućuju građani Srpske koji dolaze iz inostranstva, njih šest, pod policijskom pratnjom stiglo je u republički karantin u kojem borave lica pozitivna na virus korona. Među njima, bio je i Filip, koji je za RTRS opisao jučerašnje iskustvo, zbog kojeg ne isključuje mogućnost tužbe.

– Dočekala su nas dva medicinska tehničara. Rekli smo im da nismo zaraženi, nismo ni radili test, rekli su nam da su ovdje ljudi koji su pozitivni i nemaju simptome. Poslije su rekli da će nas uputiti na treći sprat i da gore nema nikoga. Međutim, kad smo se penjali, sreli smo nekoliko osoba. Zatim su dva doktora došla rekavši nam da siđemo u hol da nas pregledaju. Tada su ušla dva policajca, rekli su da ne treba da budemo tu, da treba da budemo u đačkom domu – priča Filip.

O svemu je obaviješteno Ministarstvo zdravlja, koje je formiralo komisiju koja treba da utvrdi okolnosti propusta, ali i odgovornost.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izvinio se zbog propusta i zatražio izvještaj zdravstvenih službi, prema čijim podacima je, kaže, jedno lice ušlo u crvenu zonu, dok su ostali boravili u prizemlju. Ubrzo su, dodaje, prebačeni u karantin Centra “Zaštiti me”, u kojem do daljnjeg nema prijema drugih lica.

– Tamo su pregledani, uzeta je epidemiološka anamneza, dezinfikovana je njihova odjeća i stvari koje su ušle u Studentski centar. Oni su vrlo uznemireni, što je razumljivo, zbog čega im je obezbijeđena i psihološka podrška. Predviđeno je da budu testirani 3. maja, da bismo dobili tačan podatak. Očekujem da svi u lancu preuzmu odgovornost za ovaj propust, a mi ćemo učiniti sve da očuvamo njihovo zdravlje – istakao je Šeranić.

Utvrđivanje odgovornosti i sprovođenje unutrašnjeg postupka protiv policijskih službenika koji su bili u pratnji vozila sa šest državljana BiH od Laktaša, do banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla” umjesto do Srednjoškolskog đačkog doma, najavljuje i Policijska uprava Banjaluka.

– Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka nisu nadležni za prijem i smještaj građana u Studentski centar. Obaveza policijskih službenika je pratnja lica od karantina sa graničnog prelaza, do karantina koji su određeni odlukom grada odnosno opštine. Smještaj istih vrši odgovorni tim imenovan od lokalne zajednice – naveli su iz banjalučke Policijske uprave.

Predsjednik Vlade naredio je ministarstvima zdravlja i unutrašnjih poslova da sprovedu potrebne radnje i utvrde odgovornost onih koji su prekršili protokole procedure funkcionisanja karantina i izolacijskih objekata karantinskog tipa. Očekuje da pod hitno budu kažnjeni.

– Biće utvrđeno kako je došlo do ove greške i biće kažnjeni svi koji su neodgovorno postupili u ovom slučaju. Žalim što je došlo do greške zbog kojeg je nekoliko građana Republike Srpske doživjelo neprijatnost i bilo izloženo potencijalnom riziku od zaraze virusom korona, i zbog čega su zabrinute njihove porodice, ali i uznemirena javnost u Srpskoj – naveo je Višković.

I Glavni koordinacioni tim zatraženo da se ispita odgovornost svih lica u vezi sa događajima u Studentskom centru, i da odgovorni za propust u obavljanju svog posla budu kažnjeni.

Izvor: RTRS