Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je broj novozaraženih korona virusom u posljednjih dana zabrinjavajući i upozoravajući te najavljuje da će danas Vlada usvojiti uredbu sa zakonskom snagom na osnove koje će i komunalna policija i inspektori i pripadnici MUP-a moći kažnjavati neodgovorne građane koji krše mjere, koje se odnose na nošenje zaštitne opreme, nepoštivanja karantina, okupljanja i drugog.

Ako neodgovorni pojedinci nastave da krše mjere, nadležni će vjerovatno, kako kaže, biti prinuđeni preduzimati represivnije mjere.

– Ne bih volio da do toga dođe, ali cijeneći epidemiološku situaciju, možda ćemo biti prinuđeni. Mi smo ovih dana relaksirali neke mjere, a i tada smo rekli da ćemo pratiti epidemiološku situaciju. Ne bih volio da dođemo u situaciju da moramo vraćati ili pooštravati mjere. Neodgovornost pojedinaca može poništiti sve ovo dobro što smo do sada postigli – upozorio je Višković.

Neodgovornog ponašanja je, očito, bilo tokom vaskršnjih praznika.

– Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja, iako smo apelovali na građane da poštuju mjere – rekao je Višković novinarima u Banjaluci, navodeći da je očito bilo “opuštenijeg ponašanja”.

S obzirom na to da dolaze prvomajski praznici i Đurđevdan, Višković je rekao kako da je ključno da građani poštuju mjere, s ciljem suzbinjanja širenja virusa korona.

– ‘Institucije, krizni štab i Vlada propisali su sve mjere, nabavili opremu za zdravstveni sistem, organizovali karantine. Ključno je kako će građani poštovati mjere, ne radi institucija, nego radi vlastitog zdravlja i zdravlja naših porodica -rekao je on.

Podsjetio je da je Štab donio zaključak o zabrani kretanja i to od 1., 2. i 3. maja od 12 sati do pet sati.

FENA/Srpskainfo