Odluka o izbori novih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hervegovine nije samo nezakonita, već direktno narušava osnovni ustavni princip, tvrdi poslanica SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sanja Vulić.

– Da nema logike baš nikakve i da je najviše Dom izgubio dignitet govori činjenica da izabrani predstavnicu krše zakon i to isti koji sami donose. Samo četiti srpska glasa iz Republike Srpske glasala su za izbor novih članova CIK – rekla je Vulićeva za Srpskaifo.

Dodaje da ovim priča o nezavisnoj i bez političkog uticaja Centralnoj izbornoj komisiji gubi svaki smisao, tvrdeći da se novi članovi CIK direktno dovode u vezu sa SDS i PDP.

– Za ozbiljne stranke, kao što je SNSD, sasvim je nevažno ko su članovi CIK jer mi ćemo ubjedivo pobjeđivati, čak i da se svakih šest mjeseci izbori održavaju – kaže Vulićeva.

Kako kaže, ova imena su suštinski nevažna, ali tvrdi je važno naglasiti da je ovim postupkom grubo prekršen i Ustav BiH, član 1, stav 2. koji glasi: ,”Bosna i Hercegovina je demokratska država, koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.”

– Ako funkcioniše na principu vladavine prava, onda se poštuju zakoni i onaj ko ih donosi ne smije da ih krši, može samo da ih mijenja, a ako se na osnovu kršenja zakona imenuje nezavisno tijelo za organizaciju i provedbu izbora, narušen je drugi princip navedenih demokratskih načela, a to je da BiH funkcioniše na osnovu slobodnih i demokratskih izbora – navela je ona i upitala:

– Kako su oni slobodni i demokratski ako su stranački ljudi, ad hok izabrani mimo procedure propisane Izbornim zakonom, izabrani u CIK? Dakle, nije samo nezakonita Odluka već direktno narušava osnovni ustavni princip – zaključuje Vulićeva.

Podsjećamo, problemi sa CIK počeli su nakon što su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bez SNSD, HDZ BiH i Srpskog kluba, glasali za smjenu predsjednika CIK Branka Petrića i člana Novaka Božićkovića, na čije mjesto su došli Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Izvor: Srpskainfo