КОЗАРСКА ДУБИЦА, 30. АПРИЛА /СРНА/ - Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" у Козарској Дубици.

Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici počinje sa radom početkom maja, na način prilagođen epidemiji virusa korona – od prijema pacijenata do terapijske procedure, najavljeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Izvršni direktor za medicinske poslove u specijalnoj bolnici “Mlječanica” Mile Čeko rekao je novinarima da će rad ove zdravstvene ustanove biti organizovan dosta drugačije nego ranije.

On je naveo da će u sobama biti po jedan pacijent i to samo onaj koji boravi stacionarno, te da je dezinfekcija osoblja, posjetilaca i prostorija podignuta na najveći mogući nivo.

– Generalno pravilo je za sve. Pri dolasku se vrši epidemiološka anketa van objekta bolnice i nakon toga ulazi se u proceduru prijema. Svi zaposleni i pacijenti moraju se pridržavati standardnih mjera propisanih na nivou Republike Srpske, a to je da koriste zaštitnu opremu. Socijalnu distancu smo prilagodili i u okviru terapijskih procedura i rada u manjim grupama – objasnio je Čeko.

U zdravstvenoj ustanovi pojačana je dezinfekcija objekta i prostora oko njega.

Glavni medicinski tehničar u Specijalnoj bolnici “Mlječanica” Duško Bijelić rekao je da je završena i posljednja dezinfekcija prije otvaranja bolnice koja je obuhvatila svaki ćošak, kao i pripremna dezinfekcija za ponovni početak rada, sa adekvatnim dezinfekcionim sredstvom propisanim za ovakve situacije.

Iz Specijalne bolnice za fizikalnu medicine i rehabilitaciju “Mlječanica” saopšteno je da zbog proteklih neradnih dana ima finansijskih gubitaka, ali da će problemi, uz pomoć Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, biti prevaziđeni bez većih posljedica.

– Prošle godine u ovo vrijeme u specijalnoj bolnici `Mlječanica` dnevno je boravilo oko 150 pacijenata, a danas je potpuno drugačija slika. Bungalovi su prazni, šetališta bez šetača. Uskoro bi sve to trebalo da se promijeni, odnosno već početkom maja, kada `Mlječanica` svoja vrata otvara pacijentima – saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

U “Mlječanici” se pripremaju i za nove projekte, a uz podršku Vlade Republike Srpske uskoro počinje izgradnja spa-centra.

Naglašavaju da nijedan njihov radnik nije ostao bez posla, te da su vrijeme kada bolnica nije radila, iskoristili za uređenje enterijera i eksterijera.

Izvor: SRNA/Srpskainfo