U Prijedor su danas, povodom 28 godina od ubistva dvadesetogodišnjeg Radenka Đape, policajca iz Gornjeg Jelovca, položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen ploče koja je podignuta 2012. godine u znak sjećanja na prvu žrtvu Prijedora u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Radenkova majka Marija Đapa obišla je mjesto stradanja svog sina, podsjetivši da je na današnji dan otišao njen sin od kuće i više se nikad nije vratio.

“Ubili su ga, ne znam ni ko je ni šta je. Četiri su mu metka ispalili u pluća, jedan u glavu”, rekla je Đapa.

Predsjednik gradske Organizacije porodica poginulih boraca Zdravka Karlica izjavila je da za ovaj tragični događaj još niko nije odgovarao.

“Žalosno je da za Srbe koje su žrtve u ovom ratu nikad niko nije odgovarao i to me jako boli. Vi znate koliko je Srba odgovaralo za bošnjačke žrtve, neki su u zatvoru, neki su već izišli. Nažalost, iako je ovo prva žrtva i iako mi nismo htjeli taj rat, prvi su počeli, niko dosad nije procesuiran”, rekla je Karlica novinarima.

Ona je dodala da je ove godine godišnjica Đapine pogibije obilježena skromnije, budući da se okolnosti takve da ograničavaju masovnije okupljanje građana, istakavši da će se tradicija obilježavanja i sjećanja na njegovo stradanje nastaviti.

Potpredsjednik ove organizacije Slaviša Knjeginjić smatra da je ovaj događaj jedan od tri koja su u Prijedoru obilježili taj period 1992. godine pred početak rata.

“Nigdje niko to nije procesuirao niti koga to interesuje u Tužilaštvu. Imamo i drugi događaj koji se dogodio 22. maja iste godine, a to je ubistvo dva vojnika Milojica i Lukić na mučki način pod Hambarinama. Bili su dočekani u civilnom autu, išli su kući, a četiri su ranjena”, naveo je Knjeginjić.

On je dodao da je sve kulminiralo napadom na grad Prijedor 30. maja.

“To nam sve govori da su ta dešavanja upravo bila pripremana da se u Prijedoru započne rat. Sud se nikad nije bavio ovim događajima. Uvijek su se bavili posljedicama, a uzrocima niko”, rekao je Knjeginjić.

On je uputio apel tužilaštvu i sudovima da se i ovi događaji uzmu u obzir kod donošenja presuda Srbima.

Policajac Radenko Đapa ubijen je 30. aprila 1992. godine kada je pošao na posao. Počinioci tog zločina još nisu otkriveni.

Izvor: SRNA/RTRS