Kako su, u doba korone, građani zadovoljni radom medija i novinara, pokazuje istraživanje “Medijske slobode u BiH”, koje još od  2009. godine provode Fondacija Fridrih Ebert u BiH i Udruženje BH novinari.

Rezulati ovog istraživanja se svake godine objavljuju uoči 3. maja Svjetskog dana slobode medija.

Foto: FES/Ustupljena fotografija

Rezulatati istraživanja za 2020. gdinu pokazuju da građani najviše veruju medijima i vjerskim zajednicama, a najmanje političarima i političkim partijama.

Paradoksalno je međutim da, uprkos tome, čak četvrtina ispitanka iz Republike Srpske smatra da su napadi na novinare opravdani, ako oni to “zasluže”.

Već nekoliko godina rezulatati ovog istraživanja, koji se provode uvijek po istoj metodologiji, pokazuju da je javnost u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj, sklona da opravda čak i fizičke napade na novinare, mada istovremeno smatra da su mediji čuvari slobode i demokratije i da zaslužuju povjerenje.

Interesantno je, takođe, da iz godine u godinu novinare i medije, koji uživaju najveće povjerenje građana, u stopu prate vjerske zajednice. Prošle godine su čak vjerske zajednice izbile na prvo mjesto, jer su za nekoliko procenata “pretekle” medije.

Ove godine je rezulat izjednačen. Medijima i vjerskim institucijama najviše vjeruje  77 odsto građana, zatim nevladinom sektoru 66, međunarodnoj zajednici 63 i institucijama vlasti 55 procenata.

Zanimljivo je takođe da je, iako je godinama televizija na prvom mjestu, kada je u pitanju medij iz kojeg se građani BiH najčešće informišu, ove godine u Republici Srpskoj internet “pretekao” televiziju.

Naime, u Srpskoj se čak 45 odsto građana izjasnilo da se najčešće i najkvalitetnije informišu putem internet portala i drugih onlajn platformi, dok je za 41 odsto ispitanika televizija još uvijek na prvom mjestu.

Izvor: Srpskainfo