Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je danas 92. rođendan Đorđu Mihailoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu.

Poželjevši mu dobro zdravlje, srpski član Predsjedništva zahvalio je Mihailoviću što više od pola vijeka čuva grobove srpskih junaka poginulih prilikom proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik je Mihailoviću zahvalio i što u ozbiljnim godinama čuva od zaborava imena i uspomenu na ratnike koji počivaju na Zejtinliku.

Đorđe Mihailović rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine.

Mihailović duže od pola vijeka dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu, pokazuje im gdje su pohranjene kosti njihovih predaka i čuva humke svih osam hiljada srpskih stradalnika, a zbog svojih zasluga je 2014. godine odlikovan ordenom srpske zastave drugog stepena.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev djed – solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske.

Njega je nasljedio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svjetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

Kada je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na “Zejtinliku”, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, posljednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

Izvor: SRNA/RTRS