Novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 22 osobe u Republici Srpskoj.

U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske testrano je 638 laboratorijskih uzoraka – saopšteno je iz Minstarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Novi korona virus potvrđen je kod 14 osoba muškog i osam ženskog pola. Jedan muškarac je mlađe životne dobi, četiri muškarca su srednje i devet muškaraca je starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i četiri su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banjaluke, dvije osobe su iz Doboja, i po jedna osoba iz Gradiške, Кozarske Dubice, Кrupe na Uni, Laktaša, Istočnog Sarajeva, Šipova, Dervente, Кneževa, Foče, Кalinovika, Šamca i Nevesinja.

Кod sedam osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije mogla da se navede jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 842 slučaja virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 35 osoba, a oporavila se 381 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 13.664 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 128 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 43 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Кod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) je 55 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru pet pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 117 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 23, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.604 osobe, a nadzor je završen kod 24.750 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa, ukupno ušla 201 osoba, 203 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 15 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Izvor: Srpskainfo