U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske se postupa u skladu sa protokolima, rekao je to ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića, komentarišući današnje objave u medijima za izmještanje pacijenata sa pojedinih odjeljenja.

– To radimo da zaštitimo pacijente. Zato ih i izmještamo. Nakon toga se dezinfikuje se prostor i vraćaju se pacijenti u svoje sobe. Јednostavno, to je u vrijeme pandemije virusa redovna procedura – naveo je Šeranić.

Istakao je da je javnost blagovremeno obavještena o podacima i broju oboljelih, te da ih nadležne institucije svaki dan iznose.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite rekao je da je neprihvatljivo da se sve što je Republika Srpska uradila po pitanju virusa korona, sada stavlja pod sumnju.

– Republika Srpskka je nabavila veliku količinu medicinske opreme. Sada je odgovornost na direktorima da pravilno rasporede tu opremu i koriste je – pojasnio je on.

On je naveo da UKC Srpske ima 3.000 zaposlenih, te dodao da je to sasvim dovoljno ljudi za zbrinjavanje i brigu o pacijentima.

– Pojačano je testiranje zdravstvenih radnika. To će biti nastavljeno, hoćemo da preventivno djelujemo – rekao je Šeranić i dodao da je ista situacija i sa staračkim domovima.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je da je veliki broj potvrđenih slučajeva u posljednja dva dana.

Izvor: RTRS