Šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić smatra nerazumnom odluku bošnjačkog političkog estabilišmenta da ruskim stručnjacima zabrani ulazak u BiH da bi dezinfikovali bolnicu u Mostaru, te da je srbofobna i rusofobna politika potpuno ogoljena.

– Ljudi u bošnjačkom političkom establišmentu, pogotovo vezani za Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, ne razumiju i stalno isijavaju i srbofobnu i rusofobnu politiku, koja je ranije bila naslonjena na neke evroatlantske integracije – rekao je Stevandić za TV “Pink”.

On je dodao da je sada, kada su te evroatlantske integracije malo drugačije raspoređene i kada i EU ima nešto drugačiju politiku, ta vrsta mržnje prema svemu što je vezano za Srbe, pa i rusko prijateljstvo, potpuno ogoljena.

Stevandić smatra da je bitno da srpski narod pokaže razum i drži se linije saradnje koju su napravili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Bitno je da se držimo i samostalnosti i naslonjenosti na zemlje koje se prijateljski ophode prema nama u Savjetu bezbjednosti UN i nekim drugim situacijama, da sa njima čuvamo dobre veze i da ubijedimo i druge da je dobro sa tim velikim i jakim zemljama imati prijateljske odnose, kao što mi imamo i vrlo pristojan odnos i sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom… – rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci, nažalost, iako pripadaju slovenskom narodu, imaju nepotreban rusofobni kriterijum u ponašanju.

– To je potpuno besmisleno, jer je Rusija mnogo prije nego što je došla u BiH i Hrvatsku, došla u Italiju da dezinfikuje. Zamislite, ne smeta Italiji, a smeta nekom Izetbegoviću i Komšiću. Naravno da će to naići na osudu – rekao je Stevandić, komentarišući ocjenu hrvatskih medija da je bošnjački potez o zabrani ulaska ruskim stručnjacima koji žele da pomognu sraman.

On je istakao da je u svemu tome bitno da Srbija i Srpska sačuvaju zdravorazumsku politiku, da se drže zajedno, pokazuju svoje jedinstvo i zajedništvo, koje nikada nije usmjereno protiv Bošnjaka i Hrvata, nego im je uvijek otvoren poziv na saradnju.

Izvor: SRNA/RTRS