Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će na Đurđevdan biti ukinuto vanredno stanje, tako da od četvrtka više neće biti policijskog časa.

Aleksandar Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da su bila potrebna dva uslova kako bi bilo ukinuto vanredno stanje: Da sedam dana manje od pet odsto testiranih bude zaraženo i da Srbija ima značajno manje ljudi na respiratorima.

– Imamo ispunjen i jedan i drugi uslov. Naravno da je ljudima teško što moraju da provode vrijeme u kući i ne mogu da se bave svim aktivnostima koje upražnjavaju, ali jedini način da sačuvamo roditelje i naše ljude, čak nekada i mlađe od naših roditelja, nerijetko i od mene. Mislim da smo najvećim dijelom uspjeli – rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će sljedeće nedjelje biti ukinuto vanredno stanje.

– Sutra će Vlada i premijerka, a i ja kao predsjednik dobiti obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane, kako to ide po proceduri. Zatim ćemo imati zaključak Vlade sa potpisima Ane Brnabić i mojim, onda idemo u skupštinu na ukidanje vanrednog stanja u sreijdu, na Đurđevdan. Ako odmah bude u Službenom glasniku, u četvrtak više nemamo policijski čas – rekao je Vučić.

Istakao je da će od tog trenutka sve biti na odgovornosti ljudi.

Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas, kao i angažman vojske u civilne svrhe.

Izvor: RTS