Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da je u Stranci demokratske akcije /SDA/ smišljen plan da se blokira dolazak stručnjaka iz Rusije u Mostar, kako bi se skrenula pažnja sa dvije velike afere koje potresaju Sarajevo, tu stranku i bošnjački politički korpus.

– Federacija BiH, SDA i bošnjački lideri dobili su veliki šamar od Pakistana koji je zabranio BiH da se otarasi oko 3.000 migranata iz te zemlje koji se nalaze u BiH. Oni nisu migranti već bezbjednosna opasnost, ali Pakistan je zaprijetio bošnjačkim političarima da se ne igraju sa ovim pitanjem – rekao je Galijašević za “Večernje novosti”.

On je naveo da je druga afera nabavka respiratora u Federaciji BiH, gdje su “milioni nestali preko sumnjivih firmi i tipova i narod traži krivca”.

– Zbog svega ovoga u Sarajevu i centrali SDA je osmišljen novi plan, a to je da se javnosti u Federaciji BiH servira priča o nekim opasnim Rusima – rekao je Galijašević.

“Večernje novosti” podsjećaju da je Klinički centar u Mostaru imao namjeru da po uzoru na banjalučki i njihove prostorije dezinfekuje tim stručnjaka iz Rusije, ali su realizaciju spriječili bošnjački kadrovi u Savjetu ministara BiH koji su ruski tim okarakterisali kao vojnu formaciju i nisu dobili dozvolu za ulazak u BiH.

Izvor: SRNA/RTRS