Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” saopštila je da se, pod okriljem zloupotrebe demokratskih prava i slobode govora, vodi medijski rat protiv ljekara Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske i generalnog direktora ove ustanove Vlade Đajića, ocjenjujući da to ne zaslužuju ni on, niti građani Republike Srpske.

– Neprimjerene optužbe protiv doktora Đajića urušavaju ugled najvažnije zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, ali i ne samo protiv njih. Takvih slučajeva ima više u Republici Srpskoj. Posebno je neprimjerena orkestrirana haranga protiv direktora Đajića – navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije podsjećaju da je Đajić činio nemoguće napore da spasi prvog predsjednika Skupštine Autonomne regije Krajine Voju Kuprešanina. “I kad smo svi mi, njegovi prijatelji i njegova porodica vidjeli da se njegov životni vijek približava kraju, od doktora Vlade smo čuli riječi nade – dok je god čovjek živ moramo se boriti, nada postoji”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da takav čovjek ne zaslužuje ružne riječi koje mu upućuju anonimni ljudi.

Iz Asocijacije poručuju da on zaslužuje samo pohvale jer čini sve da bude spašeno što više života.

– Dok smo bili u ratu sve je nestajalo, materijalna dobra, ginuli su ljudi, prestajale su da postoje moralne regule, a samo su poroci rasli. Tako je to u svakoj krizi i nesreći koja pogodi jedan narod ili državu – navodi se u saopštenju.

Slično je to i danas, kad smo suočeni sa nevidljivim neprijateljem sa kojim niti znamo niti možemo da se lako izborimo. A osuđeni smo da moramo pobijediti. Ovaj nevidljivi neprijatelj nam je vratio na kratko zaboravljene poroke: ogovaranje i mržnju”, konstatuje se u saopštenju.

– U ratu je bilo vrijeme vojnika i oni su bili od svih nas za stepenicu značajniji, a danas su to ljekari. Svi bismo trebali, pored molitve za svoje zdravlje, da se molimo i za njihovo zdravlje. Nažalost, to u praksi nije tako – poručeno je iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”.

Rukovodstvo UKC-a Republike Srpske održalo je juče u Banjaluci konferenciju za novinare povodom netačnih tvrdnji da je ova zdravstvena ustanova postala novi klaster virusa korona.

Đajić je tom prilikom izjavio da su o ovom zdravstvenom centru proteklih dana iznesene gnusne laži kojima je bilo uznemireno stanovništvo, ali da je UKC normalno funkcionisao, kao što to čini i danas.

On je naglasio da u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne rade priučene neznalice već odgovorni ljudi koji se suočavaju sa ozbiljnim problemom.

Izvor: SRNA/RTRS