Zavod za izgradnju grada Prijedora uputio je dopis Gradskoj upravi da donese odluku da li će stari željeznički most u Gomjenici biti saniran ili uklonjen budući da su oštećenja takva da nije bezbjedno ostaviti ga u stanju u kakvom je sada.
“Nesporno je da je pomjeren centralni stub koji je u riječnom koritu. Izvjesno je da su temelji stuba podlokani i da je došlo do njegovog rotiranja”, izjavio je stručnjak za statiku u Zavodu za izgradnju grada Prijedora Dragan Bursać.

Prema njegovim riječima, ako se želi zadržati most, onda ga je potrebno sanirati, odnosno dovesti stub u vertikalu, za šta je neophodno da se stvore vremenski uslovi, a to bi bilo u avgustu, kada je najniži vodostaj.

“Potrebno je sagledati šta se dole desilo. To je toliko masivan stub, građen u periodu Austrougarske i toliko je vremena ostao postojan, a za relativno kratko vrijeme deformisan”, rekao je Bursać Srni.

On je istakao da podlokavanje jeste uzrokovalo pomjeranje i zakrivljenje stuba i mosta, te da je do podlokavanja moglo doći i prirodnim putem, na primjer, usljed poplava, a i vještačkim zbog iskopavanja šljunka i pijeska.

“Meni nije poznato da li je takvih radova bilo u blizini, kao što vjeruju mještani, ali teoretski apsolutno jeste moguće da eksploatacija šljunka i pijeska u blizini vremenom uspostavi drugačije strujanje vode, da te struje promijene režim kretanja vode i da to može dovesti do deformacije građevine”, naveo je Bursać.

On je naglasio da je druga mogućnost da se donese odluka da se most ukloni, a da se na njegovom mjestu napravi novi kojem bi jedina funkcija bila da nosi cjevovod koji se nalazi i na sadašnjem mostu i preko kojeg se vodom snabdijeva dio grada iznad mosta.

“Za bilo koju od ove dvije mogućnosti da se Gradska uprava odluči, poželjno bi bilo i da se razmotri mogućnost podizanja cjevovoda na viši nivo kako bi se izbjeglo da u mogućim budućim poplavama ponovo bude pod vodom”, poručio je Bursać.

On je upozorio da je trenutno stanje mosta takvo da bi moglo biti opasno po bezbjednost pješaka, dodajući da se po tome što su most i njegova okolina obrasli rastinjem može zaključiti da ga niko od građana ni ne koristi.

Ovo je najstariji željeznički most u Prijedoru. Iz doba je uskotračnih pruga i, kao takav, ima spomeničku i muzeološku vrijednost jer svjedoči istoriju željezničkog saobraćaja.

Agencije