Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je očigledno da dio hrvatske političke elite počinje da shvata da njihovo pretjerano isticanje ustaške tradicije izaziva bijes kod jevrejskog lobija u Izraelu i na Zapadu.

On je naglasio da je očigledno da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je nedavno napustio ceremoniju obilježavanja godišnjice vojno-policijske akcije “Bljesak” zbog isticanja pozdrava “Za dom spremni!”, to uvidio među prvima.

– Poslije uspješne izložbe o Јasenovcu koju je Srbija organizovala u Njujorku, kao i predstavljanja stradanja Srba, Јevreja i Roma tokom Drugog svjetskog rata, hrvatsko rukovodstvo shvata da će biti stigmatizovano ako nastavi sa dosadašnjim ponašanjem i retorikom. Milanović je to uvidio među prvima – rekao je Anđelković za Politiku.

Kada je riječ o mogućnosti da ovaj Milanovićev gest dovede do otopljavanja odnosa Srbije i Hrvatske, Anđelković smatra da se odnos prema Srbima u Hrvatskoj ne može promijeniti tako brzo, a samim tim ni odnos dvije države.

– Riječ je o dugačkom procesu koji, između ostalog, zahtijeva angažovanje političara – naveo je Anđelković.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ukazao je da se u Hrvatskoj vrlo često koketira sa ustaštvom u dnevnopolitičke svrhe, pa je veoma teško zaključiti šta oni zapravo misle.

– Vjerujem da to često ni oni sami ne znaju. Koketiranje sa ustaštvom ne može da dovede do deustašizacije, do suočavanja Hrvatske sa prošlošću, a samim tim ni do poboljšanja srpsko-hrvatskih odnosa – rekao je Štrbac.

On je naglasio da je reagovanje hrvatske javnosti nakon što je predsjednik Milanović napustio proslavu godišnjice akcije “Bljesak” pokazalo da je hrvatsko društvo i dalje duboko podijeljeno na “fašiste i antifašiste”.

Štrbac ističe da se to stalno iznova dokazuje svih ovih godina, te podsjeća da je i sam Milanović koketirao sa ustaštvom 2016. godine, kada je izmislio da ima djeda ustašu.

– Izmislio je djeda kako bi dobio izbore. Izbore je izgubio, a djeda mu niko nije našao jer to nije istina. Njegova majka je imala očuha koji je bio ustaša, a njegov rođeni djed je poginuo od njemačke granate. Njegov djed sa očeve strane bio je čuveni partizan. To govori mnogo o hrvatskom društvu i ponašanju političara – rekao je Štrbac.

Povodom zajedničke komemoracije u Јasenovcu, prve od 2015. godine, Štrbac je rekao da su predstavnici stradalih naroda na ovaj scenario pristali “zbog epidemije korone”.

– S obzirom na raspoloženje u hrvatskom društvu, očekujem da ćemo sljedeće godine opet imati nekoliko odvojenih kolona u Јasenovcu – smatra Štrbac.

Izvor: SRNA/RTRS