Izvještaj koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prezentovao Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija naljutio je političare iz Republike Srpske, koji tvrde da je pun manjkavosti, jednostran i uperen protiv vlasti Srpske.

Incko je veći dio izvještaja posvetio Republici Srpskoj, optuživši vlast da podriva institucije BiH. Incko je u izvještaju, između ostalog, označio sebe i Ustavni sud BiH „čuvarima Ustava Bosne i Hercegovine”, navodeći da zato vlast Srpske želi da ih se riješi.

Izvještaj se odnosi na period između 16. oktobra 2019. i 15. aprila 2020. godine i Incko u njemu navodi da su vlasti Srpske „nastavile da podrivaju državne institucije, u pokušaju da dokažu da su one neefikasne, neučinkovite i da nisu za dobrobit interesa Republike Srpske”.

– Vlasti Republike Srpske su posebno napadale visokog predstavnika i Ustavni sud, koji se opravdano smatraju čuvarima Ustava Bosne i Hercegovine. Ovo je, takođe pitanje koje stoji iza zahtijeva Republike Srpske da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH – navodi se u izvještaju.

Incko je posebno prozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao „najglasnijeg u osporavanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nadležnosti i institucija BiH”.

Delegat SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ističe da je riječ o izvještaju koji je već viđen i nije nikakva novost, ni kod nas ni u svijetu.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Incko nikada nije napisao izvještaj koji bi oslikavao realno stanje političkih prilika u BiH i zato on i nema nekog posebnog odjeka u javnosti. Republika Srpska ima potrebu da o toj neobjektivnosti visokog predstavnika iskaže i svoj stav. Iz tog razloga vlast Republike Srpske svake godine piše svoj izvještaj, paralelno sa Inckovim izvještajem – ističe Majkićeva.

Ona dodaje da vlast Republike Srpske u svom izvještaju jasno navodi činjenice o Inckovoj neobjektivnosti i pokušaju visokog predstavnika da govoreći o stanju u BiH pokaže da je njegova uloga i dalje neupitna. Majkićeva ističe da Incko kroz svoje izvještaje pokušava da prikaže kako je njegov boravak u BiH neophodan jer će u protivnom odmah doći do rata.

– Vidjeli smo da visoki predstavnik ima sve manje mogućnosti da uradi bilo šta što bi moglo da bude u interesu za sva tri naroda u BiH. On radi isključivo u korist jednog naroda, odnosno Bošnjaka, i očito da u Savjetu za implementaciju mira sazrijevaju uslovi da Incka napokon pošalju kući – kaže Majkićeva.

Ona ističe da dolazi vrijeme kada bi se moralo postaviti i to pitanje, te konačno zaključiti Inckovo angažovanje u BiH jer “on ne može više ništa novo da ponudi ovoj državi”.

S druge strane, šef Kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac poručio je Incku da je vrijeme da ode svojoj kući.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Darko Banjac

– U ovoj državi treba da odlučuju oni koji u njoj žive, a ne oni koji žive u drugim zemljama. Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme – kaže Banjac.

On ističe da dok god postoji stranac koji odlučuje o budućnosti BiH, a pri tome nema nikakve odgovornosti, ne poznaje običaje i prava ove zemlje, niti ima osjećaj za građane i ovu državu, Bosna i Hercegovina ne može postojati i biti suverena država.

– Mi nemamo osnovne postulate i oblike demokratije. Mislim da visoki predstavnik treba da podnese ostavku i predloži ukidanje kancelarije OHR, umjesto što podnosi nekakav izvještaj – ponovio je Banjac.

Izvor: Srpskainfo