Povodom navoda predstavika Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske koji se iznose poslednjih dana, a koje obiluju gnusnim lažima i neprovjerenim informacijama, a u vezi sa funkcionisanjem Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u doba pandemije novog korona virusa, članovi Sindikata zdravstva i socijalne zaštite zaposleni u ovoj ustanovi obraćaju se medijima i javnosti:

“Poštovani građani Republike Srpske,

Iznesene laži i teške optužbe na račun UKC RS od strane dr Miodraga Femića, predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske i dr Gorana Bjekovića, predsjednika Glavnog odbora pomenutog sindikata ne služe na čast humanoj profesiji koju obavljamo. One samo mogu da služe ubiranju jeftinih poena i ostvarenju njihovih ličnih interesa, širenju straha i dezinformacija, što je u suprotnosti sa postulatima sindikalne borbe za bolji status zdravstvenih radnika. Njihova namjera je sada vidljiva svim našim članovima, ali i članovima pomenutog sindikata koji su sve više razočarani u Femića, Bjekovića i koji već sada žele da istupe iz istog, te nam se javljaju.

Žao nam je što se ovakva situacija koristi za prljave igre i napade umjesto da smo se u ovoj situaciji međusobno podržavali i koračali ka istom cilju i pokazali našim građanima i članovima naše jedinstvo. Nažalost, gore navedeni su se pretvorili u “lovce na tuđe greške” kojih nema.

Sramotno je pričati o organizaciji rada najveće zdravstvene ustanove u RS daleko od prve linije odbrane u vremenu kada se stotine naših kolega, bore za spasavanje ljudskih života, liječeći najteže oboljele od Covid-19. Na svu sreću tamo odakle se pomenuti javljaju nema puno niti zaraženih niti kritično oboljelih, a ni preminulih pacijenata. Svjedoci smo da se skoro svi pacijenti sa teškim kliničkim slikama upućuju u našu ustanovu, što pokazuju i svakodnevni podaci relevantnih institucija. U danima kada je medijski linč bio najintenzivniji, u UKC RS mi smo liječili više od 180 teških pacijenata od Covid- 19.

Žao nam je što smo morali da reagujemo, ali nije nam preostalo ništa drugo nego da zaštitimo dostojanstvo naših kolega koji pomenuti dvojiac pokušava da oblati.

Kao radnici koji svakodnevno radimo sa oboljelima od Covid-19 uključujući i našeg predsjednika Sindikata Nikolu Crnčevića, koji je takođe raspoređen u svakodnevni rad u Covid centru, možemo da posvjedočimo da su adekvatni protokoli doneseni odmah na početku izbijanja ove pandemije kao i obaveze koji su imali svi radnici u pogledu poštovanja mjera zaštitie prilikom obavljanja svog posla.

Svjesni smo i ponosni da je UKC Banjaluka jedini koji je uspostavio na vrijeme sve puteve i to potvrđuje činjenica da nemamo niti jednog radnika oboljelog u Odjeljenju Covid 19. Naš poziv je takav da podrazumijeva rizik od zaraze od asimptomatskih oboljelih, ali i taj broj zaraženih medicinskih radnika je daleko ispod svjetskog prosjeka i sa tim podacima smo saglasni sa rukovodstvom UKC RS. Sve ovo ide u prilog dobroj organizaciji rada u UKC RS, dobro provedenim mjerama prevencije i zaštite medicinskog osoblja.

Ne smijemo zaboraviti da zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nose najveći teret u Srpskoj, da je riječ o zdravstvenoj ustanovi koja broji najveći broj zaposlenih radnika bez kojih mi kao narod ne možemo. I umjesto da ih podržimo, pojedinci ih koriste za manipulacije i medijski izrabljuju zarad ličnih ciljeva i ličnih obračuna”, stoji u otvorenom pismu članova Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Izvor: ATV