Poreski inspektor Nemanja Barović je samo jedna kap u moru kada su pitanju razni činovnici koji iskorištavaju svoj posao kako bi reketirali i ucjenjivali ljude koji pokušavaju na pošten način zaraditi koju marku i prehraniti svoje porodice.

Baroviću i njemu sličnim nije dovoljna više nego dobra plata koju ima u Poreskoj upravi Republike Srpske, kao ni druge beneficije koje idu s tim poslom, nego moraju da otimaju novac od poštenih ljudi.

Na sreću, ovaj put je udario na osobu koju je imala dovoljno hrabrosti da mu se suprostavi i odluči to sve prijaviti policiji. Međutim, pravo je pitanje koliko je onih koji nisu bili toliko hrabri i koji su mu vjerovatno godinama davali teško zarađeni novac.

U ovom slučaju policija je za sada odradila svoj dio posla, akcija hapšenja Barovića je bila dobro organizovana i on nije ništa posumnjao, te je uzeo označeni novac koji je zatim pronađen kod njega.

Čini se sve kao čist slučaj i da Barović neće moći vrdati, međutim pojavile su se i informacije da je u njegovoj garaži nađeno sakrivenih još 40.000 maraka.

E, sada se trebaju pokazati inspektori, ali i tužioci, i utvrditi odakle mu taj novac, da li je i koliko još osoba reketirao.

Po Prijedoru se mogu čuti priče o njegovim kućama i vikendicama, pa bi jedino logično bilo da uslijedi i finansijska istraga, pa ako se utvrdi da je kriminalom stekao tu imovinu da ona bude oduzeta.

Takođe, ne trebamo se zavaravati da je Barović jedini „prljavi“ inspektor u Poreskoj upravi i drugim institucijama.

Mnogo je njih bilo ranije, a vjerovatno ih dosta ima i sada, ali još uvijek ostaju ispod radara i izbjegavaju hapšenja.

Direktor Poreske uprave Goran Maričić najavio je, a i provodi rigorozne mjere kako bi upravo ovakve ljude izbacio iz te institucije. Međutim, u ovom poslu će mu trebati pomoć policije, tužilaštva, sudova, ali i građana, koji će biti hrabri i prijaviti sve one koji pokušaju iznuditi novac od njih.

Izvor: SRPSKAINFO