Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, pozvao je na opreznost građane Sarajeva, komentarišući najavu održavanja mise za blajburške žrtve u sarajevskoj katedrali.

Komšić je pozvao građane Sarajeva da ne nasijedaju na “podlo lukavstvo ustaških ideologa”, te dodao da se organizatori mise i obilježavanja Blajburga raduju protestima, pa i neredima, jer građane Sarajeva žele predstaviti kao protivnike katoličanstva i Hrvata.

– Pozivam Sarajlije da ne budemo naivni! Oni koji organizuju obilježavanje Blajburga, uključujući i one koji organizuju misu u sarajevskoj katedrali, koja ide samo njima na sramotu, više žele i raduju se protestima i neredima pred katedralom nego što žele samu misu. Zapravo im je cilj pokazati Sarajevo i Sarajlije kao neprijatelje katoličanstva, katoličke crkve, pa i Hrvata – rekao je Komšić za Oslobođenje.

Dodaje da ljudi u Sarajevu znaju da to nije tačno.

– Sarajlije i Sarajevo nikada nisu bili niti protiv nekog naroda niti protiv bilo koje religije. Naprotiv, u Sarajevu su uvijek svi bili svoji na svome. Međutim, s obzirom na mogućnost da se među pravdoljubivim građanima i antifašistima nađu podmetnuti provokatori, koji imaju za cilj izazvati haos, pozivam građane Sarajeva da ne nasijedaju na ovo podlo lukavstvo ustaške ideologije, ideologa tog ustaštva i njegovih sljedbenika i izvršilaca – istakao je Komšić.

Dodaje da moraju imati dovoljno mudrosti i ne ostaviti nimalo prostora neprijateljima Sarajeva i države BiH da prave bilo kakve naknadne konstrukcije.

– Uvjeren sam da nas na kraju neće nadmudriti. Ustaše u našem gradu nemaju nikakve šanse još od 1945. – zaključio je Komšić.

Izvor: Srpskainfo