Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin položio je cvijeće kod Vječne vatre u centru Moskve povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu uz poruku da je ovo sveti dan za ruski narod.

Čestitajući Dan pobjede i 75 godina od pobjede u Velikom otadžbinskom ratu Putin je rekao da je ovo najveći praznik koji se proslavlja u cijeloj Ruskoj Federaciji i koji ima poseban značaj.

– Ovo je sveti dan za nas – istakao je Putin.

Putin je naglasio da je žrtva armije i naroda toliko velika da je nemjerljiva, te da su njihove žrtve omogućile život svih narednih generacija.

– Nema načina na koji možemo da platimo toj generaciji za sve što su učinili za nas. Oni su oslobodili Evropu i odbranili svijet. Oni su dali ogromnu žrtvu. Sovjetski narod je dao ogromne žrtve, narod koji uključuje mnoge nacije – rekao je Putin.

On je dodao da Vječna vatra i spomenik Neznanom junaku predstavljaju svetinje za Rusiju.

Putin je napomenuo da su milioni ljudi umrli, a da nisu dočekali pobjedu i ostvarenje sna o pobjedi.

U današnjim proslavama pobjede u Velikom otadžbinskom ratu učestvuje najmanje 75 aviona, uključujući presretače “MiG-31”, transportne avione “Il-76”, bombardere “Su-24”, borbene avione “MiG-29” i “Su-57”, zatim vojne helikoptere i mnoge druge.

Naleti vojnih vazduhoplova planirani su danas i u Sankt Peterburgu, a kasnije i u svim većim gradovima i regiona zemlje.

Izvor: SRNA/Srpskainfo