epa06730271 People march during a controversial commemoration rally at the Loibacher Feld near Bleiburg, Carinthia, Austria 12 May 2018. A religious ceremony was held prior to commemorations of the Bleiburg massacre, the execution of Croatian Ustasha fascists and civilians by Yugoslav Partisan at the end of World War II in 1945, which was attended by thousands of far-right wing supporters. EPA-EFE/ALEX HALADA

Predsjedavajći Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić osudio je najavu održavanja mise u spomen na žrtve Blajburga, odnosno kvislinšku ustašku vojsku Nezavisne Države Hrvatske.

Misa bi se trebala održati 16. maja u 12.15 u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu, a predvodiće je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Stevandić je u izjavi za Srpskainfo rekao da se na ovaj način vraćamo u ružnu prošlost, koja je puna zločina i stradanja, umjesto da se okrenemo budućnosti koja bi trebala da bude izgrađena na saradnji i uzajamnom povjerenju.

– To je najružniji dio prošlosti i ne razumijem zašto bilo ko želi da naružniji dio svoje prošlosti toliko javno eksponira. Najavljena misa će proizvesti dodatne napetosti u BiH, a to je nešto što nam u ovom momentu ne treba. Za takav potez crkve je nemoguće naći opravdanje ni u praštanju, niti u bilo kakvim sjećanjima. Moguće je da iza toga stoji nešto još gore, a to je najava kvarenja međunacionalnih odnosa i najava novih napetosti u BiH – istakao je Stevandić.

Osudama se pridružila i politička analitičarka Ivana Marić, koja ističe da je to jako loša odluka crkve, koja će dovesti do novih podjela u BiH.

Foto: N1

– Nisu smjeli to dozvoliti, posebno ne u Sarajevu. Ako im je stalo da se sjete žrtava, onda su mogli održati misu za žrtve u Drugom svjetskom ratu, a ne za pripadnike NDH – ističe Marićeva.

Dodaje da se Blajburg koristi kako bi se na neki način revidirala istorija i kako bi se veličao ustaški režim.

– Žele se zločini komunista izjednačiti sa onima ustaškog režima. Najavljenom misom šalje se jako loša poruka u javnosti i plašim se da bi moglo doći do nekog težeg incidenta – navodi Marićeva.

Podsjećamo, Počasni blajburški vod najavio je za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Blajburga, među kojima je i jedan u Sarajevu.

Iz tog udruženja su naveli da zbog pandemije izazvane koronavirusom nije bilo moguće pripremiti centralnu komemoraciju na Blajburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta u BiH, Hrvatskoj i Austriji.

Ranijih godina ovo udruženje je na Blajburškom polju organizovalo komemorativni skup za žrtve, kako navode, komunističkog režima.

Stav antifašističkih udruženja iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije je da taj skup podržava ustaštvo i fašizam te da mu u Blajburgu nije mesto. Austrijska država je od 2018. godine počela kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, a na snagu je stupio i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja NDH.

Izvor: Srpskainfo