Turistička organizacija Republike Srpske i republička Privredna komora uputili su, Ministarstvu trgovine i turizma, prijedlog da Vlada izdvoji pet miliona maraka za subvencionisanje putovanja građana na domaće destinacije.

Cilj je umanjenje posljedica epidemije virusa korona za ovu privrednu granu, ali i pružanje mogućnosti građanima za ovogodišnji ljetni odmor.

Planine, rijeke, jezera, banje, izletišta, etno-oaze, samo su dio domaće turističke ponude. Pandemija virusa korona ugrozila je opstanak ove privredne grane, pa su iz Turističke organizacije Srpske i republičke Privredne komore resornom Ministarstvu proslijedili inicijativu za subvencionisanje putovanja na domaće destinacije, u vidu vaučera.

– Došli smo do zaključka da bi nekom subvencijom od pet miliona maraka moglo da putuje 50.000 ljudi. Uzimali smo, znači, prosječno i cijene i broj dana boravka na nekoj domaćoj destinaciji tako da bi se kroz to moralo ostvariti nekih najmanje 250.000 noćenja – izjavila je direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović.

Hotelijeri su spremni da snize cijene, ističu iz Turističke organizacije, pa bi, uz ove vaučere petočlana porodica, kraće ljetovanje, u prosjeku platila 300 maraka manje. U resornom Ministarstvu navode da se takva opcija razmatra.

– Vaučeri su jedan segment toga, u smislu neke podrške koju Vlada već pruža, u proteklom periodu je pružila. U narednim danima ćemo usvojiti i jednu preporuku, u smislu prihvatanja zamjenskih putovanja za aranžmane koji su već zakazani u prethodnom periodu – izjavila je ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.

Iz domaćih turističkih kompleksa poručuju da bi vaučeri dobro došli za opstanak posla i očuvanje radnih mjesta.

– Sigurno sa korišćenjem ovih vaučera da bi bila veća posjeta, da bi bilo više onih koji bi dolazili prije svega na noćenje, jer sada govorimo o Kozari koju više koriste kao izletničku destinaciju za jedan ili eventualno dva, tri dana. S obim vaučerima bi sigurno taj boravak bio produžen – izjavio je direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević.

– Da ćemo podstaći ljude da putuju, da će smještajni objekti ostvariti noćenja, a da će sve to biti uz podršku, dakle uz angažovanje agencija iz Republike Srpske. Smatram da je ovo jedna od inicijativa koje bi trebale da naiđu na podršku – izjavio je direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić.

U ovom trenutku rano je za procjenu gubitaka, ali je jasno da je turizam privredna grana koja će najkasnije dobiti priliku za revitalizaciju.

Iz Turističke organizacije Srpske smatraju da za putovanja do domaćih destinacija neće biti potrebno posjedovanje takozvanih “zdravstvenih” pasoša.

Izvor: RTRS