Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uveo je komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus korona koja košta 200 KM, dok se cijena ovakvog testiranja u regionu kreće oko 200 evra.

Iz Instituta su objasnili da je riječ o “RT-PCR” metodu za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, te da je njen rezultat jedini validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje.

Reagujući na objave u pojedinim medijima da određene laboratorije u BiH rade analize na virus korona za 60 KM, iz Instituta su naglasili da je riječ o serološkoj analizi koja nije validirana, niti preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije i ne može se koristiti za dijagnostiku virusa, već samo za istraživački rad i praćenje zdravstvenog stanja populacije.

– Testove za ovu vrstu usluge Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obezbijedio je iz vlastitih sredstava, te isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske – napomenuli su iz Instituta.

Institut za javno zdravstvo do danas je testirao 13.443 uzoraka i testira uzorke svaki dan za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

– Radnici Instituta imaju ogromnu odgovornost i svoj posao rade savjesno. Osuđujemo svaki pokušaj narušavanja ugleda i digniteta ustanove i zaposlenih sa neprovjerenim informacijama – poručili su iz iz Instituta.

Izvor: Srpskainfo