Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije istakli su da je vlast u Crnoj Gori “kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije započela javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vjernog naroda Srpske pravoslavne crkve, počev od poništavanja međunarodnog i ustavnog prava na slobodu vjeroispovijesti do prava na slobodu okupljanja”.

U zajedničkoj izjavi vladika i Pravnog savjeta navodi se da je spisak neustavnih i nezakonitih aktivnosti Uprave policije prema Crkvi tokom dva prethodna mjeseca katastrofalan, iako su Mitropolija crnogorsko-primorska i druge pravoslavne eparhije SPC u Crnoj Gori od 13. marta savjesno i odgovorno ispoštovale zdravstvene mjere koje su uvedene, a predstavnici zdravstvene vlasti Crne Gore su zbog toga više puta javno iskazali zahvalnost Crkvi.

Vladike su istakle da svaka naredba i postupanje državnih organa, u bilo kojoj situaciji, pa i u ovoj u vezi sa virusom kovid-19, mora biti u skladu sa međunarodnopravnim aktima, Ustavom i zakonima Crne Gore, što nažalost ovdje nije bio slučaj za pravoslavne vjernike.

“Protivpravni atak na prirodno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti je izvršeno naredbom Ministarstva zdravlja. Riječ je o aktu čija se pravna snaga u pravnom poretku Crne Gore ni u kom pogledu ne može upoređivati sa Univerzalnom deklaracijom UN, Evropskom konvencijom, Ustavom i zakonima Crne Gore”, napominje se u zajedničkoj izjavi.

Vladike su navele da se pokazalo da nijedan vjerski trenutak, čak i kada je riječ o sahranama preminulih, nije bio vrijedan ljudske pažnje i elementarnog poštovanja.

“Pritom, pripadnici Uprave policije su drastično kršili propisane zdravstvene mjere, posebno prema mitropolitu Amfilohiju i sveštenicima u policiji, o čemu postoje dokazi na video-snimcima i fotografijama”, navodi se u izjavi.

Uprava policije je, navode vladike, postupala bez ikakvih pojedinačnih pravnih akata na koje bi se mogla izjaviti žalba ili iskoristiti drugo pravno sredstvo radi zaštite povrijeđenih prava i osnovnih sloboda.

Vladike su ukazale i na zabrane građanima da prisustvuju i učestvuju na bogosluženjima u vjerskim objektima.

“Građani su onemogućeni da, uz poštovanje medicinskih mjera o fizičkoj distanci i drugih, uživaju svoje prirodno, apsolutno i neotuđivo pravo na slobodu vjeroispovijesti u kolektivnom aspektu mimo onoga što su bile objektivne medicinske potrebe i razlozi”, navodi se u zajedničkoj izjavi mitropolita Amfilohija, episkopa Јoanikija i Pravnog savjeta.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka su u prethodnom periodu u više svojih saopštenja ukazale na političke, ideološke i medijske aspekte poražavajućih ataka na pravo na slobodu vjeroispovijesti i govora mržnje protiv Crkve, sveštenstva i vjernika.

“Crkvi nije omogućeno da slobodno vrši vjerske obrede uz poštovanje propisanih zdravstvenih mjera i na to smo više puta uzaludno ukazivali”, podsjeća se u zajedničkoj izjavi.

Vladike su naglasila da Ustav i Zakon o javnim okupljanjima ne poznaju takav izraz.

“Neotuđivo je pravo svakog građanina, garantovano međunarodnim pravom, Ustavom i zakonima Crne Gore, da sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, propovjedima, običajima ili obredom”, navodi se u zajedničkoj izjavi i dodaje da je i ova odredba prekršena naredbom Ministarstva zdravlja barem kada je riječ o Pravoslavnoj crkvi.

Osim toga, naglašavaju vladike, u pravnom sistemu Crne Gore, kada je riječ o slobodi vjere, ne postoji kategorija “obreda” nego isključivo “vjerskih obreda”, koji ne mogu biti zabranjeni nikakvim naredbama, te poručuju da će stoga Pravni savjet preduzeti mjere da se zbog budućih slučajeva to neodložno poništi.

“Uprkos dobroj volji Crkve, predstavnici državne vlasti nisu željeli da se opšta nevolja iskoristi za postizanje konsenzusa u današnjem podijeljenom društvu, nego je, isključivo zbog mirnih hrišćanskih litija, kao legalnog i legitimnog izraza stava protiv spornih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, nastavljen surovi obračun sa našom Crkvom uz zastrašivanje građana”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Izvor: SRNA/ATV