Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Dan Vojske Republike Srpske – 12. maj, naglasivši da bez njenog postojanja ne bi bilo ni Republike Srpske.

Dodik je naglasio da je taj datum od velikog značaja za srpski narod i ostaće upisan zlatnim slovima u njegovoj istoriji, jer bez Vojske Republike Srpske ne bi bilo ni Republike ni slobode.

– Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavio je sa ponosom da baštini vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je naglasio da nikada ne smijemo zaboraviti herojstvo, hrabrost, čast i odvažnost pripadnika Vojske Republike Srpske koja je časno branila svoj narod u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Izražavam posebnu zahvalnost svima koji su svoje živote i dijelove tijela ugradili u temelje Republike Srpske, a naša dužnost je da čuvamo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i njegujemo sjećanja ne borce koji su nam donijeli slobodu i mir, te stvorili Republiku Srpsku – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Izvor: SRNA/RTRS