Vrtić “Radost” Prijedor ispoštovao je sve mjere Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacija i danas u ovoj predškolskoj ustanovi boravi 26 djece od ukupno 460 koliko ih je u tekućkoj školskoj godini upisano, rekla je vršilac direktora vrtića Bojana Kos.
Ona je pojasnila da je za boravak u vrtiću do kraja maja bilo prijavljeno 55 djece, i to 52 u gradu, troje u Omarskoj i nijedno u Kozarcu, te da centralnom objektu sada pripada i osmero prijavljene djece iz dva vrtića na Pećanima i troje sa Urija.

“Ujutro na prijemu roditelji popunjavaju upitnik za trijažu, djeci se mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom i pozivamo roditelje da djecu na to pripreme, da razgovaraju sa njima i da im objasne da je to kao jedna igračka koja se samo približi na kratko vrijeme čelu. To je procedura koja se ujutro mora proći, pored mjera dezinfekcije, pojačane lične higijene i minimalizovanja kontakata”, rekla je Kosova Srni.

Prema njenim riječima, djeca prijavljena za maj podijeljena su u deset vaspitnih grupa u centralnom objektu u jednu u Omarskoj, a rad je organizovan tako da nema kontakata između samih grupa.

“Mogućnosti naknadnog prijavljivanja djece za ovaj mjesec nema, a dalji rad ustanove, počev od 1. juna, zavisi od razvoja epidemiološke situacije, o čemu ćemo obavijestiti roditelje onda kada i mi budemo imali potrebne informacije”, istakla je Kosova.

Ona je dodala da među prijavljenom djecom ima slučajeva da nije neophodan boravak svaki dan u ovom mjesecu, da ima roditelja koji su djecu prijavili za slučaj da se okolnosti promijene, kao i onih koji imaju razumijevanja za sve novine i izmijenjene uslove rada pod kojima se od danas odvija rad u ovoj predškolskoj ustanovi.

“Kao i Gradska uprava i mnogi drugi subjekti, i mi imamo problem s nabavkom beskontaktnih toplomjera. Dva smo naručili, ali nam još nisu isporučeni. Jedan nam je pozajmila radna koleginica, ali kako taj nije jutros funkionisao sve vrijeme prijema, drugi smo posudili od Doma zdravlja, pa njime obavili mjerenja, i to samo na glavnom ulazu“, naglasila je Kosova.

Ona je istakla da bi bilo idealno da svaka sala ima po jedan beskontaktni toplomjer, ali da je samo u centralnom objektu deset sala, a da je cijena jednog uređaja 136 KM plus PDV.

“Mislimo da je to nešto što bi nam dobro došlo i u narednom periodu i voljeli bismo naći donatora za takvu investiciju. Kada se vremenom bude povećavao broj djece, upotrebom samo jednog ili dva ta toplomjera povećavaće se i gužva na prijemu budući da između dva mjerenja mora proći određeno vrijeme“, apelovala je Kosova.

Ona je naglasila da su svi vaspitači koji su u radnom procesu testirani i da su svi negativni na virus korona.

Najprije je za boravak u vrtiću bilo prijavljeno 50 djece i takvu informaciju vrtić je u četvrtak prošle sedmice proslijedio Štabu za vanredne situacije grada Prijedora, ali je tog i narednog dana prijavljeno još petero djece, te je stoga došlo do promjene prvobitno objavljenog broja.

Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije Gradske uprave Prijedor Stevica Dronjak rekao je danas da privatni vrtić u Prijedoru počinje sa radom u ponedjeljak, 18. maja.

Agencije