Beograd 12.03.2020. Predrag Kon, Vlada Srbije, krizni stab, virus korona, cornavirus, covid 19, pandemija, RAS foto Oliver Bunic

Oni koji dolaze u Srbiju moraće da imaju PCR test ne stariji od 72 sata, a ako ga nemaju moraće u samoizolaciju ako se radi o našem građaninu ili izolaciju uz zdravstveni nadzor za stranog državljanina. Ili da se on testira na našoj teritoriji, pa ako je negativan ne mora pod nadzor. Sutra imamo sastanak, to će tada da bude usvojena odluka. Što se tiče izlaska iz Srbije, isključivo zavisi od zemalja u koje ljudi budu putovali. Biće obezbjeđeno testiranje, ali nisu definisana ni mjesta ni cijena. Sutra će se odlučiti na Kriznom štabu, rekao je na konferenciji za novinare u Palati “Srbija” dr Predrag Kon.

Dr Kon se osvrnuo na dalje ublažavanje mjera.

– Jesmo malo zabrinuti, ali efekat povećanog broja kontakta vidjeće se tek za sedam do deset dana. Otvaranje i ublažavanje mjera je počelo 27. aprila, frizerski saloni, teretane… Od tada nije bilo povećanja, samo smanjenje oboljelih. Otvorio se gradski prevoz, kafići, već 4. maja i i dalje imamo smanjenje. Danas je 1,2 odsto broj novooboljelih u odnosu na testirane i ne postoje brojke koje potkrepljuju naše sumnje, što je dobro – rekao je on.

Srbija je u desetoj nedjelji epidemije korona virusa.

– Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna, povremeno negdje imamo porast, postoje indikatori koji pokazuju nestabilnost. Mi smo sada u desetoj nedjelji, u 11. i 12. očekujemo sporadične slučajeve. Ispod 0,5% se govori o sporadičnosti. Sporadičnost može dugo da se održava. U junu može da se očekuje da se korona virus ugasi. To ne znam. Tada sigurno smrtnih slučajeva ne bi trebalo da bude – zaključio je dr Kon, prenosi Blic.

Kako se brinuti o oboljelima od korona virusa

U Srbiji su od korona virusa preminule još tri osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 218, dok je zaraza potvrđena kod 10.176 osoba. Na respiratorima je iz dana u dan sve manje pacijenata, danas ih je 29, deset manje nego juče.

U posljednja 24 sata širom Srbije testirano je 5.012 osoba, od kojih je pozitivno bilo njih 62 ili 1,23 odsto.

Izvor: Srpskainfo