S radom je jutros uz sve preporučene mjere Instituta za javno zdravstvo RS počeo i vrtić “Radost”. Na samom ulazu u vrtić pooštrene higijenske mjere. Obavezno mjerenje temperature za roditelje i mališane, za roditelje dezinfekcija ruku, zaštitna maska, rukavice, za djecu pranje ruku.

Roditelji će svako jutro popunjavati i epidemiološki upitnik s nekoliko pitanja, tipa da li su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, da li dijete ima simptome respiratnome infekcije… Slična trijaža i za sve posjetitelje ove predškolske ustanove.

Bojana Kos, v.d. direktora Dječijeg vrtića “Radost” kaže da je za boravak u vrtiću prijavljeno 50 djece, kojima je boravak u ovoj predškolskoj ustanovi bio neophodan. Njih 47 boraviće u centralnom objektu vrtića, a troje u vrtiću u Omarskoj. Rad je organizovan u 10 vaspitnih grupa.

– U nekim grupama imamo po troje, četvoro djece, u nekim pet do šest, tako da poštujemo preporuke Instituta da u svakoj grupi bude ispod 10 djece – naglašava Kos.

Dodaje da je vrtić za mjere dezinfekcije dobio donaciju u vidu 70 odstotnog alkohola, 20 vizira stiglo je od firme “M&M Plastik”, a dio materijala i zaštitne opreme su sami nabavili. S ovim brojem djece vrtić “Radost” će raditi do kraja maja. S relaksiranjem mjera očekuju, da će moguće već početkom juna, u funkciji biti i ostali objekti vrtića.

M.Z./Kozarski