Opštinske organizacije porodica zarobljenih i ubijenih vojnika i nestalih civila iz Srebrenice i Bratunca zatražile su pokretanje odgovornosti i isključenje iz članstva Savjetodavnog odbora Instituta za nestala BiH, Amira Kulaglića, nakon što je u javnost dospjela fotografija na kojoj je zajedno sa nepresuđenim ratnim zločincem Naserom Orićem. Kulaglić u izjavi za našu televiziju kaže da ne zna u kom periodu je nastala sporna fotografija sa Orićem, za koga tvrdi da je nakon sudskih procesa slobodan čovjek.

Porodice srpskih žrtava iz Podrinja izgubile su svaku nadu da će biti pronađeni ubijeni Srbi iz Srebrenice i Bratunca, nakon što su vidjele fotografiju na kojoj u proširenom društvu do Nasera Orića, sjedi predsjedavajući Savjetodavnog odobora Instituta za nestala osobe BiH Amir Kulaglić. Dovoljan razlog da posumnjaju u iskrene namjere Instituta da pronađu srpske žrtve.

Porodice sumnjaju da će predsjedavajući Savjetodavnog odbora INO BiH Amir Kulaglić biti nepristrasan i da će raditi u interesu porodica nestalih Srba.

– Pitamo se samo da li je gospodin Kulaglić išao kod Nasera Orića da ga zamoli da kaže gdje su srpske žrtve. Mi postavljamo pitanje da li će gospodin Kulaglić moći objektivno da sarađuje sa porodicama srpskih žrtava, koje takođe imaju svog predstavnika u Savjetodavnom odboru, kada on sjedi sa čovjekom koji je egzekutor i zna gdje su nalaze masovne grobnice i žrtve – ističe Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i ubijenih vojnika i nestalih civila Srebrenica.

Amir Kulaglić kaže da je zatečen zahtjevom srpskih porodica, jer je, tvrdi, uvijek radio u interesu pronalaženja žrtava svih nacionalnosti. Ne vidi ništa sporno u fotografiji, s obzirom na to da je Naser Orić, kako kaže, slobodan čovjek. Ne zna kada je i gdje nastala fotografija, ali zna da je Orića posljednji put vidio prije četiri mjeseca.

– Da li je Naser Orić bio u Hagu, da li se protiv njega vodi postupak? On je sada slobodan građanin, a ne znam o kojoj se fotografiji radi. Ne znam ko je fotografisao, s kojim razlogom, da li je orginal. Јa sam tri godine član Savjetodavnog odbora i smatram da sam časno i pošteno radio, a svako ima pravo da pokrene proceduru, nemam ništa protiv. Nikada nisam razdvajo žrtve po nacionalnoj osnovi – naglasio je Kulagić.

Porodice ubijenih kažu da se i dalje traga za posmrtnim ostacima 50 Srba iz Srebrenice, dok u zadnjih pet godina nije pronađena nijedna srpska žrtva sa područja Bratunca. Zbog druženja sa Orićem, 23. aprila uputili su pismo UO INO BiH u kojem traže da Kulaglića isključe iz Savjetodavnog odbora. Ako do toga ne dođe, kažu da je to dokaz sprege predstavnika institucija na niovu BiH i onih koji su činili stravine zločine nad Srbima.

– To opet govori o neradu pravosuđa BiH i pomaže da mit o Srebrenici kakav je htjela međunarodna zajednica ostane još dugo na ovim prostorima i da istina o stradanju i nestanku Srba ne ugleda svjetlost dana – kaže Radojka Filipović, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i ubijenih vojnika i nestalih civila Bratunac.

Postavlja se i pitanje nespojivosti funkcija, jer je Amir Kulaglić trenutno ministar u Vladi Tuzlanskog kantona, a prema zakonu, članovi Savjetodavnog odbora imenuju se iz udruženja porodica nestalih. O slučaju Kulaglić biće raspravljano na narednoj sjednici Savjetodavnog odbora.

Izvor: RTRS